dinsdag, 7 december 2021

Kiemgroente broccocress

Smakelijk en voedzaam

Het is een klein groen plantje - net zoiets als de tuinkers en alfalfa - maar smaakt een beetje naar broccoli. De kiemgroente broccocress. In een kiempje broccocress zouden net zo veel gezonde voedingsstoffen zitten als in een hele stronk broccoli.

Kiemgroenten als broccocress - ook wel broccolikers - , taugé en radijsspruit kenmerken zich door een pittige smaak en zeer hoge voedingswaarde. Broccocress smaakt naar rauwe broccoli. Sommige mensen vinden het ook een beetje radijs- of peperachtig.

Broccocress is geen groente waar je vaak grote hoeveelheden van eet. Het is meer een smaakmaker: lekker op brood, salade of soep. Ook bij vlees- of visgerechten past de kiemgroente goed. Broccocress is niet alleen heel smakelijk. Je kunt maaltijden er ook mee versieren.

Gezonder dan broccoli?

De kiemen van de broccocress zitten boordevol gezonde voedingsstoffen zoals vitamine C en B6. Daarnaast bevat een kiem net zoveel sulforafaan als een broccolistronk. Sulforafaan komt voor in kruisbloemige groente – broccoli, spruitjes, kool – en werkt als antioxidant die het lichaam zou beschermen.

Van de voorloper van sulforafaan: sulforafaan glucosinolaat wordt gezegd dat het een positief effect heeft op aandoeningen als diabetes, kanker, artrose, COPD en een verhoogd cholesterol. Deze claims zijn echter niet voldoende onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

Je hebt het meeste profijt van de voedingsstoffen in broccocress als je de kiemgroente rauw eet.

Bewaren en bereiden

Koop broccocress alleen als de blaadjes frisgroen en niet verlept zijn. Bewaar de groente in de koelkast, dan blijven de kiemen zeker zes dagen houdbaar. Je hoeft de cress niet te wassen. Knip simpelweg de hoeveelheid die je nodig hebt af van het plantje en zet hem daarna weer terug. Broccocress is het hele jaar verkrijgbaar.