Wat is het beste tijdstip om fruit te eten?

Fruit levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: wat is het beste tijdstip om fruit te eten?

Het advies is om dagelijks twee porties fruit per dag te eten. Uit cijfers blijkt dat de gemiddelde Nederlander dit niet haalt per dag. Vaak wordt er gezegd dat je dat het beste bij het ontbijt kunt doen. Maar daar zijn (nog) geen wetenschappelijke bewijzen voor. Er wordt wel steeds meer onderzoek naar gedaan, maar er zijn te weinig studieresultaten om al conclusies te kunnen trekken.

Goed voor je gezondheid

Wat in ieder geval een voordeel is van fruit bij het ontbijt is dat je dan meteen al één portie fruit hebt gegeten. Handig om toch die aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te halen. Hou je niet van fruit bij het ontbijt? Dan is het natuurlijk altijd beter om fruit op andere momenten te nuttigen dan helemaal of te weinig fruit te eten. Het is namelijk goed voor je gezondheid en levert weinig calorieën en veel voedingstoffen.

Niet overdrijven

Het is echter ook weer niet zo dat je fruit onbeperkt kan eten. Het is een goede keus bij zoete trek - in plaats van een stuk chocola of een koekje - maar denk niet dat je de hele dag fruit als tussendoortje kan eten. Sowieso kun je beter niet te veel eetmomenten hebben op een dag en je spijsvertering wat 'rust' geven. Stel je eet drie maaltijden per dag en drie tussendoortjes, dan is je lichaam de hele dag bezig met de spijsvertering en de kans groter dat je in gewicht aan zult komen.

Wist je trouwens dat er ook - mocht je nog trek hebben - verschillende fruitsoorten zijn die je kunnen helpen beter te slapen? Zoals banaan en zure kersen bijvoorbeeld.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik