Een onschuldige hartruis bij kinderen

Functioneel geruis

Getty Images

Op het consultatiebureau wordt vaak een hartruis gehoord bij kinderen. Gelukkig zijn de meeste hartruizen onschuldig. Zo wordt er bij baby’s vaak geruis gehoord na de geboorte. Dit wordt veroorzaakt door het bloed dat nog tussen de aorta en de longslagader stroomt.

Onschuldige ruizen hebben een muzikale klank. Dit geruis is tamelijk zacht en vaak soms wel en dan weer niet te horen.

Bij oudere kinderen hoort de arts vaak een vaatgeruis. Dit is ook onschuldig. Het vaatgeruis ontstaat door turbulentie van bloed in de vaten die vanuit het hoofd- en halsgebied naar het hart toelopen. Op oudere leeftijd verdwijnt het onschuldige geruis vanzelf.

Dit geruis heeft een herkenbaar geluid voor artsen: zij kunnen het horen als een kind zit of staat. De arts hoort dit naast het borstbeen, net onder het rechter sleutelbeen. Hij kan testen of hij met vaatgeruis (venous hum) te maken heeft door met een vinger op het gebied van de halsader te drukken. Het geruis klinkt dan anders of het geluid verdwijnt.

Oorzaken

Onschuldige ruizen ontstaan door vaatturbulentie. Het is geen uiting van een hartaandoening.

Diagnose

Op grond van klachten en lichamelijk onderzoek kan de arts concluderen of de ruis door een hartafwijking wordt veroorzaakt of dat het onschuldig is. Bij twijfel kan de arts een echocardiografie doen.

Behandeling

Onschuldige geruisen (souffles) zijn normale verschijnselen. Je kind hoeft hier niet voor te worden behandeld.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur