Hoeveel calorieën moet je kind binnenkrijgen?

Caloriebehoefte per leeftijd

Getty Images

De dagelijkse caloriebehoefte van een kind – uitgedrukt in calorieën per kilogram lichaamsgewicht – daalt met het ouder worden. In dit artikel vind je de hoeveelheid kilocalorieën die een kind nodig heeft.

Voor energie wordt het begrip kilojoule gebruikt. Dat is een eenheid, net zoals je Celsius en Fahrenheit gebruikt voor het aangeven van temperatuur. Op de verpakking van voedingsmiddelen staan kilocalorieën en kilojoules altijd allebei vermeld. Een kilocalorie (kcl) is gelijk aan 4,18 kilojoule. Een kilojoule is gelijk aan 0,24 kilocalorieën.
 

LeeftijdCaloriebehoefte per dag in kcal per kilogram lichaamsgewicht
< 6 maanden120
6-12 maanden100
1-3 jaar90-95
4-10 jaar80
> 10 jaar jongens45
> 10 jaar meisjes38

 

In de bovenstaande tabel is te zien dat een baby van drie maanden oud met een gewicht van 5 kilogram, per dag ongeveer 5 x 120 = 600 kilocalorieën nodig heeft. Melk levert per 100 milliliter ongeveer 66 kilocalorieën. Als je je baby dus 900 milliliter melk geeft, krijgt hij precies de juiste hoeveelheid calorieën binnen.

Een kind van vier jaar, met een gewicht van 18 kilogram, heeft volgens deze tabel 18 x 80 = 1440 kilocalorieën per dag nodig. Als je het gewicht van je kind weet, kun je op deze manier gemakkelijk berekenen hoeveel calorieën je kind op een dag binnen moet krijgen.

Een andere methode die je kunt toepassen bij kinderen tot ongeveer tien jaar oud, is 1000 kilocalorieën + leeftijd x 100 kilocalorieën. Een kind van vier jaar heeft dan dus 1000 + 4 x 100 = 1400 kilocalorieën nodig. In dit geval houd je geen rekening met het gewicht.

De caloriebehoefte in de tabel is gemiddeld genomen: ieder kind is anders. Sommige kinderen eten vlak voor een groeispurt ineens veel meer. Anderen hebben niet zoveel nodig en groeien en ontwikkelen zich toch goed. De tabel is een maatstaaf maar het kan zijn dat je kind afwijkt van deze cijfers.

Dit artikel is goedgekeurd door Carole Lasham, algemeen kinderarts in het Tergooi Ziekenhuis te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.

 

Auteur