Acht tips voor als het heet is

Hoe houd je het koel?

Getty Images

Acht tips om dagen met tropische temperaturen zo gezond en fit mogelijk door te brengen!

Drink voldoende

Tijdens een hittegolf is het van belang zeker twee liter vocht per dag te nuttigen. Drink bij voorkeur water. Vermijd alcohol.

Siësta

Doe rustig aan. Vooral tijdens de warmste uren (tussen 12.00 en 16.00 uur) van de dag! Las als het even kan een siësta in.

Kleding

Draag luchtige en lichte kleding. Wit stoot hitte af en donkere kleuren nemen juist hitte op. Draag ook een hoed of pet en een zonnebril.

Douchen

Hoe verleidelijk het ook is om een koude douche te nemen, doe het niet. Sterke temperatuurwisselingen bevorderen namelijk uitdroging. Beter is om een lauwe douche te nemen.

Houd je huis koel

Probeer zo min mogelijk zon binnen te laten. Hou de gordijnen dicht en laat ook de ramen gesloten als de zon er op schijnt. Ventileer wel 's avonds en 's nachts goed als de zon onder is. Ook een ventilator of een airco kan voor de nodige afkoeling zorgen.

Koud washandje

Houd af en toe je handen en polsen onder koud stromend water. Je zult je meteen frisser voelen. Ook een koud washandje voor je gezicht en hals kan verkwikkend werken.

Apparaten

Zet apparaten die hitte afgeven uit, en haal de stekker er ook uit!

Lichte maaltijden

Als je grote, zware maaltijden eet, stijgt je lichaamstemperatuur omdat je lichaam het eten moet verteren. Verstandiger is meerdere lichte maaltijden per dag te nuttigen. Als je lichaamstemperatuur te veel stijgt, kun je last krijgen van een zonnesteek.

Auteur 
Bron 
  • GGD Nederland