De 7 vreemdste ziektes: van pica tot het visgeursyndroom

Pica, olifantsziekte en het visgeursyndroom

spons
Getty Images

Heb je griep of ben je verkouden en loop je daar lekker over te klagen? Na het lezen van dit artikel vast niet meer, want je zou maar één van de volgende aandoeningen hebben! We hebben zeven vreemde ziektes voor je op een rij gezet.

1. Pica

Bij de zeldzame ziekte Pica hebben mensen een onbedwingbare trek in producten die normaliter niet als eetbaar worden gezien. Denk bijvoorbeeld aan schuursponsjes, papier of klei. De oorzaak van de ziekte is tot nu toe onbekend. De aandoening is zeer gevaarlijk, want niet alles wat patiënten nuttigen, kunnen de darmen aan. Ook is de kans aanwezig dat ze zichzelf vergiftigen. 

2. Weerwolvensyndroom

Mensen met hypertrichosis, oftewel het weerwolvensyndroom, hebben extreem veel haargroei over het hele lichaam. Deze genetische afwijking is zeer zeldzaam en komt maar voor in enkele families over de hele wereld. In India is een gezin waarbij drie zussen lijden aan het syndroom.

3. Visgeursyndroom

Trimethylaminuria (TMAU), beter bekend als het visgeursyndroom, is een genetische ziekte waarbij urine, zweet en adem naar rotte vis stinkt. Er is geen goede behandeling tegen de aandoening, maar mensen met de ziekte kunnen toch een relatief normaal leven leiden door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, zoals bijvoorbeeld eieren en peulvruchten. Ook een lage dosis antibiotica kan helpen om het aantal bacteriën in de maag te reduceren.

4. Morgellons disease

Mensen met deze ziekte lijden aan klachten als gewrichtspijn, vermoeidheid en vooral veel jeuk. Ook hebben ze constant het gevoel dat tientallen beestjes onder hun huid kriebelen. Opmerkelijk is dat patiënten beweren dat er uit de plekken waar het jeukt vezelachtige draadjes komen. Wetenschappers staan tot nu toe voor een raadsel. 

5. Treeman

Over de boomman in Indonesië, Dede Kosawa, is al heel veel geschreven. Toen hij 15 jaar was viel Kosawa op zijn knie. Daarna begon hij langzaam op een boom te lijken. Zijn handen en voeten veranderden in een soort wortels. Na 20 jaar kreeg hij hulp van een Amerikaanse huidarts, dr. Anthony Gaspari. Die ontdekte dat Kosawa besmet was met het humaan papillomavirus (HPV). Veel mensen zijn besmet met dit virus en krijgen er hooguit wat wratten door, maar Kosawa blijkt ook een zeer zeldzaam genetisch defect te hebben waardoor hij er uit gaat zien als een boom. Inmiddels is de Indonesiër behandeld en verschillende keren geopereerd en is hij verlost van zijn 'boomuiterlijk'.

6. Harlequin Ichthyosis

Een genetische huidaandoening waarbij baby's worden geboren met een geruite, schubachtige huid. De aandoening heeft zijn naam te danken aan het feit dat de huid in ruitvormige schubben wordt onderverdeeld, wat aan het ruitjespak van een harlekijn doet denken. De meeste baby's die met deze aandoening worden geboren hebben een uitgedroogde, harde huid die aan de schubben van een vis doet denken. Ze overlijden vaak al snel na de geboorte aan de gevolgen van infecties of dehydratering.

7. Olifantsziekte

Bij deze ziekte, met de officiële naam lymfatische filariasis, krijgen ledematen enorme proporties die veel weg hebben van het lijf van een olifant. Een of meerdere lichaamsdelen zijn opgezwollen en de huid wordt groffer. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasitaire worm. Deze komt in het lichaam van mensen door muggenbeten. De worm nestelt zich in het lymfatische systeem, waardoor de vochtbalans verstoord raakt. De ziekte is redelijk goed te behandelen. In Europa komt de aandoening niet veel voor, maar wereldwijd lijden er maar liefst 130 miljoen mensen aan deze aandoening. Maar wetenschappers zijn zo ver met hun onderzoek dat ze verwachten dat de ziekte over een jaar of tien uitgebannen zal zijn.

Auteur 
Bron 
  • Kennislink
  • Goed Gevoel
  • Scientias.nl