Ik heb last van een onbestemd gevoel. Wat kan dit zijn?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Vrouw drinkt glas water en kijkt nadenkend uit het raam
Getty Images

Ik heb al jaren last van een onbestemd gevoel in mijn borst. Als ik ’s nachts wakker word en me omdraai, krijg ik een warmteaanval in mijn hoofd, soms zweet ik erbij. Ook zie ik af en toe allerlei vormen en kleuren met mijn ogen dicht. Overdag heb ik nergens last van. Verder heb ik altijd rode wangen. Wat kan dit zijn?

Ik denk niet dat uw klachten door één aandoening worden veroorzaakt. Over het onbestemde gevoel heb ik nu te weinig informatie. Is het pijn? Druk? Een gejaagd gevoel? Warmte en zweten noem ik vegetatieve verschijnselen, deze ontstaan vanuit het onwillekeurige zenuwstelsel, de automatische piloot. Hiervoor moeten twee dingen worden uitgesloten: een hartritmestoornis en een afwijking in het evenwichtsorgaan. Vormen en kleuren ziet iedereen weleens met dichte ogen, dit is een combinatie van fantasiebeelden uit de hersenen en doorschijnend licht van buiten. Uw rode wangen zouden een huid-aandoening zoals couperose of eczeem kunnen zijn, maar ook een reactie op stress of warmte.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond