Moe door de ziekte van Pfeiffer

Virus in het speeksel

Getty Images

Als je langere tijd vermoeid bent willen mensen nog wel eens aan je vragen of je niet de ziekte van Pfeiffer hebt. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door een virus in het speeksel. Pfeiffer wordt dan ook nog wel eens de 'kissing disease' genoemd. Toch is het onduidelijk of je van zoenen ook echt de ziekte van Pfeiffer kunt krijgen.

Klierkoorts, ofwel mononucleosis infectiosa, is in Nederland bekender onder de naam ziekte van Pfeiffer. Het is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus. Dit virus bevindt zich in het speeksel en veroorzaakt een keelontsteking. Het is niet helemaal duidelijk hoe het virus wordt overdragen.

Over het algemeen wordt aangenomen dat besmetting ontstaat als we in contact komen met besmet speeksel, bijvoorbeeld via kussen, hoesten of door drinken uit hetzelfde glas of eten met hetzelfde bestek als een besmet persoon. Toch is het virus niet zo heel erg besmettelijk. Het is maar zelden dat huisgenoten de ziekte krijgen.

Symptomen pfeiffer

Na besmetting duurt het 4 tot 7 weken voor de eerste ziekteverschijnselen optreden, de incubatietijd. Het begint vaak met keelpijn, koorts en pijnlijke opgezette klieren voor en achter in de hals. Ook op andere plekken van je lichaam kunnen de klieren vergroot zijn.

Bij een normale keelontsteking is de pijn vaak binnen een week over. Bij de ziekte van Pfeiffer duurt het vaak langer. Toch krijgt niet iedereen met pfeiffer keelpijn. Daarnaast kan het zijn dat je bloeduitstortinkjes op het gehemelte hebt. Bij sommige is de lever ook tijdelijk gevoelig of vergroot. Het kan ook zijn dat je een beetje geel ziet.

Vermoeidheid is vaak het meest opvallende verschijnsel. Niet iedereen heeft er last van, maar soms zijn mensen met de ziekte van Pfeiffer zo vermoeid dat ze extra rust moeten nemen. Ook hoofdpijn, misselijkheid, transpireren en hoesten zijn veelvoorkomende klachten.

Heb ik het?

Als je met bovenstaande klachten bij de huisarts komt zal hij al snel pfeiffer vermoeden. Zeker wanneer de klachten zich voordoen tijdens de puberteit. De meeste Nederlanders komen namelijk al voor hun twintigste levensjaar in aanraking met het virus.

Meestal zal de huisarts in je keel kijken en voelen of de lymfeklieren in de hals zijn opgezet. Bloedonderzoek moet de diagnose bevestigen. In het bloed worden dan antistoffen aangetroffen tegen het Epstein-Barrvirus. De test geeft alleen geen duidelijkheid over de duur en ernst van de ziekte.

Behandeling pfeiffer

Er bestaan geen medicijnen tegen de ziekte van Pfeiffer. De klachten worden veroorzaakt door een virus en antibiotica hebben dan ook geen zin. In principe gaat de ziekte vanzelf over. Het afweersysteem moet het virus opruimen.

Neem je rust

Het is dan ook belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Als je je ziek voelt door de pfeiffer en koorts en pijn hebt, mag je lekker in bed blijven liggen. Maar het hoeft niet. Als het lukt, is het ook prima om je dagelijkse bezigheden voort te zetten. Wel is het belangrijk om rust te nemen, als je lichaam daarom vraagt. Ook geestelijk.

In principe kun je alles eten. Zoals altijd is het belangrijk om voldoende te drinken en gevarieerd te eten. Met alcohol kun je beter voorzichtig zijn. Pijnstillers kunnen helpen tegen de keelpijn.

Is het besmettelijk?

Maatregelen om besmetting te voorkomen hebben niet veel zin. Apart bestek, kopjes, handdoeken of wc-gebruik zijn dus niet noodzakelijk. Wel is het verstandig om je hand voor je mond te houden bij hoesten en niezen. Aangezien het virus misschien door zoenen wordt overgebracht, kun je beter niet zoenen met mensen die Pfeiffer nog niet gehad hebben. Hoe lang je besmettelijk blijft voor anderen is niet helemaal duidelijk.

Nasleep pfeiffer

Zoals gezegd kan de ziekte van Pfeiffer niet veel kwaad en gaat deze meestal vanzelf over. Hoe lang de ziekte duurt is niet te voorspellen. Vaak blijft het bij een keelontsteking, maar soms kan de vermoeidheid ook maanden voortslepen. Als je weet dat je pfeiffer hebt, is verdere controle niet nodig. Daarbij kan je je nog steeds beroerd voelen als het virus al uit het bloed is.

Kan het terugkomen?

Na een besmetting maakt ons lichaam antistoffen aan tegen het virus. Het komt dan ook bijna nooit voor dat iemand twee keer de ziekte van Pfeiffer krijgt. De meeste mensen worden immuun voor het virus. De antistoffen in het bloed ruimen het virus direct op. Hierdoor word je niet ziek.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Maag Lever Darm Stichting