Overal pijn, maar huisarts stuurt mij met lege handen naar huis

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Vrouw van middelbare leeftijd
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik ben een vrouw van 52 jaar en ik heb al jaren pijn in mijn hele lijf. Ik word door mijn huisarts steeds met lege handen naar huis gestuurd.

Ik ben een vrouw van 52 jaar en ik heb al jaren pijn in mijn hele lijf. Ik word door mijn huisarts steeds met lege handen naar huis gestuurd. Medicatie kan alleen de scherpe randjes eraf halen. Ik gebruik multivitaminen, oxycodon, oxynorm en pregabaline. Ik wil zo graag weer kunnen lopen, zitten en liggen en normale kleding dragen zonder te janken van de pijn. Ik kan niet meer.

Het leven moet voor u een lijdensweg zijn, door de pijn én door de onzekerheid. Ik vraag me een paar dingen af: hoe is de band met uw huisarts? Wanneer was u voor het laatst pijnvrij? Ervaart u steun in uw omgeving? Geloof in ­behandelaar en behandeling zijn nodig voor een goed resultaat. Het beloop van een ziekte kan veel zeggen over de oorzaak. En steun kan u helpen leren omgaan met de pijn. Wat ik bij u zou doen? Een dubbel consult plannen en alle onderzoeken/behandelingen naast elkaar leggen. Wat is er nog mogelijk? Wat is uw wens? Soms vinden artsen helaas geen oorzaak. Leren omgaan met de klachten moet dan de vervolgstap zijn.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond februari 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond