Zijn zilvervisjes schadelijk voor je gezondheid?

13 tips om zilvervisjes en papiervisjes buiten de deur te houden

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: zijn zilvervisjes schadelijk voor je gezondheid?

Je bent ze vast weleens tegengekomen: zilvervisjes. Of waren het misschien papiervisjes? Ze lijken namelijk nogal op elkaar. Je kunt er flink de kriebels van krijgen en als je een hele plaag in huis hebt, lopen je boeken, behang en archieven flinke schade op.

Maar zijn deze beestjes ook schadelijk voor je gezondheid? Daar kunnen we kort over zijn: nee. Je wordt niet ziek van papiervisjes of zilvervisjes.

Zilvervisje? Of papiervisje?

Het verschil tussen een zilvervisje en een papiervisje is lastig te zien. Het kleurverschil is minimaal: het zilvervisje is – weinig verbazingwekkend – zilverkleurig, terwijl het papiervisje iets lichter grijs is en wat spikkels op de schubben heeft. Zilvervisjes zijn ongeveer 7 tot 12 millimeter lang, papiervisjes meten zo’n 15 millimeter. Verder zijn de voelsprieten van het papiervisje net zo lang als het insect zelf, terwijl die van het zilvervisje wat korter zijn.

Het misschien wel belangrijkste verschil zit ‘m in de favoriete leefomgeving: heel kort door de bocht gesteld kom je het zilvervisje tegen in de badkamer tegen terwijl het papiervisje liever in de boekenkast woont. Het papiervisje kan zo’n 8 jaar oud worden, het zilvervisje ongeveer 3 jaar.

Zo kom je er vanaf

Dertien tips om zilvervisjes en papiervisjes buiten de deur te zetten én te houden:

 1. Vocht mag geen kans krijgen: ventileer je badkamer na het douchen, plaats een vochtvreter in je kelder of overweeg vloerisolatie als je een vochtige kelder en/of kruipruimte hebt. Zilvervisjes gaan dood als de luchtvochtigheid onder de 50 procent komt. Hun eitjes komen pas uit als de luchtvochtigheid minstens een maand 75 procent of hoger bedraagt.
 2. Zilvervisjes en papiervisjes zijn vaak in nieuwbouwwoningen te vinden: bouwvocht in het cement en beton oefent namelijk een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ze uit. Door goed te ventileren en in verschillende ruimtes een vochtvreter te plaatsen, breng je de luchtvochtigheid naar beneden.
 3. Heb je veel last van zilvervisjes, koop dan een hygrometer om de luchtvochtigheid op verschillende plekken in huis te monitoren. Zo kom je erachter waar het vochtprobleem zit en kun je er iets aan doen.
 4. Klop bibliotheekboeken eerst even goed uit voor je ze mee naar binnen neemt.
 5. Verzamel oud papier liever niet in huis, maar buiten of in de schuur of garage.
 6. Ga je behangen, doe dat dan naadloos. Papiervisjes zijn dol op loszittende stukjes behang.
 7. Staan je boekenkasten op een warme plaats, controleer dan met enige regelmaat of er geen vreetschade is. Doe hetzelfde bij schilderijen en achter boekenplanken.
 8. Papiervisjes en zilvervisjes verspreiden zich via naden en kieren door het huis, kit die dus goed dicht.
 9. Berg boeken en andere paperassen op in afsluitbare plastic boxen.
 10. Houd de temperatuur in huis onder de 22 graden Celsius: dan heeft het papiervisje het niet naar zijn zin en plant hij zich minder snel voort. Bij temperaturen onder de 20 graden Celsius komen de eitjes niet meer uit en onder de 18 graden Celsius ontwikkelt het papiervisje zich niet goed meer.
 11. Zorg ervoor dat cv-leidingen die door kasten en holle ruimtes lopen goed geïsoleerd zijn, zodat het ook in die ruimtes niet te warm wordt.
 12. Een huismiddeltje om zilvervisjes te vangen, is ’s avonds een doorgesneden aardappel in een half geopend plastic zakje neerleggen. Knoop het 's morgen dicht en gooi het weg. Papiervisjes vang je helaas niet met zo’n aardappel.
 13. Er zijn verschillende chemische middelen te koop waarmee je de zilvervisjes en papiervisjes bestrijdt. Let wel op: de actieve stof van dit type middelen is vaak giftig voor bijen, andere insecten en vissen. Heb je vissen, dek dan hun kom of aquarium goed af voor je met zo'n bestrijdingsmiddel aan de slag gaat.

Wanneer je een echte plaag hebt, rest je weinig anders dan een professionele bestrijder inhuren. Licht dan ook je buren in: deze razendsnelle insecten laten zich in de meeste gevallen niet door een muur of een voordeur tegenhouden.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
 • Mariska Tjoelker
Bron 
 • Milieu Centraal
 • GGD Amsterdam