Zorgen over aantal sterfgevallen door hepatitis

Getty Images

In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 500 mensen aan de gevolgen van chronische leverziekten die rechtstreeks het gevolg zijn van een hepatitis B of -C infectie: veel meer dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit berekeningen van het Erasmus MC. De sterfte is grotendeels te voorkomen omdat hepatitis B als C goed te behandelen zijn.

Volgens gegevens van het CBS sterven er jaarlijks 40 à 50 mensen door chronische hepatitis B of C. Het werkelijke aantal is echter veel groter: chronische virale hepatitis kan namelijk ook leiden tot levercirrose en/of leverkanker.

De onderzoekers berekenden het aantal sterfgevallen aan de hand van sterftecijfers van het CBS uit de categorieën infectieziekten, chronische leverziekten en leverkanker over de periode 2002 tot 2015. Zo becijferden ze dat er elk jaar maar liefst 500 mensen overlijden ten gevolge van leverziekten door chronische hepatitis. Zowel hepatitis B als C is goed te behandelen met antivirale geneesmiddelen. Veel mensen dragen deze virussen echter bij zich zonder dat te weten.

Schokkende cijfers

José Willemse, directeur van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging, vindt de cijfers schokkend. "In 1996, het jaar waarin een effectieve therapie tegen hiv beschikbaar kwam, stierven in Nederland 327 mensen aan aids. Reeds een jaar later overleden 40 procent minder hiv-patiënten. Ook ter vergelijking: de provincie Brabant heeft onlangs het ministerie van VWS opgeroepen om risicogroepen die mogelijk Q-koorts onder de leden hebben, op te sporen en te behandelen. Aan Q-koorts zijn tot op heden 74 mensen overleden."

Nationaal Hepatitis Plan

De onderzoekers pleiten ervoor dat het Nationaal Hepatitis Plan, dat naast opsporing van de tienduizenden nog niet geïdentificeerde virusdragers vooral aandacht vraagt voor verbetering van de organisatie en effectiviteit van de curatieve zorg voor patiënten met cirrose, zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Het Plan wordt op 1 november op de Nationale Hepatitis Dag in Amsterdam gepresenteerd.

De nieuwe cijfers worden gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Bron 
  • Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde