Slaapgedrag van uw baby

Voorkom slaapproblemen

Getty Images

Een baby maakt in zijn eerste levensjaar heel wat mee. Hij is constant in ontwikkeling. En net wanneer u aan zijn slaap/waakritme bent gewend, verandert het weer. Wat kunt u in het eerste jaar verwachten? En hoe kunt u slaapproblemen bij uw baby voorkomen en verhelpen?

Het slaapritme van uw kindje verandert in het eerste jaar veel. In het eerste jaar maakt u de volgende perioden door:

In de buik
Voor de geboorte slaapt uw baby veel. In de zesde maand van de zwangerschap ontwikkelt het kindje een slaap/waakritme. Veel baby's slapen als hun moeder overdag druk in de weer is.

's Nachts zijn ze vaak erg levendig en beweeglijk in de buik. Aan het eind van de zwangerschap opent de baby de ogen als hij of zij wakker is. Het kind merkt daardoor wel of het dag of nacht is, maar past zijn ritme daar nog niet op aan.

Pasgeborene
Na de bevalling slaapt uw baby uren achter elkaar. De geboorte is voor uw zoon of dochter zeer inspannend geweest. De hoeveelheid slaap die uw kind per etmaal nodig heeft, varieert van twaalf tot achttien uur, verdeeld over verschillende slaapperiodes. De baby zorgt er de eerste tijd zelf voor dat hij precies zoveel slaap krijgt als hij of zij nodig heeft.

De eerste maanden worden zuigelingen gemiddeld om de twee tot drie uur wakker omdat ze honger hebben, zowel overdag als 's nachts. Meestal stopt de vraag naar nachtvoeding na twee of drie maanden.[PAGEBREAK]De nachtvoeding onderbreekt uw nachtrust niet al te veel als u uw kindje bij u in bed of in de babykamer voedt. Praat liever niet hardop tegen uw kindje en laat de slaapkamer en babykamer zo donker mogelijk.

Oudere baby
Na drie tot zes maanden gaat uw baby dieper slapen. Hij of zij schrikt niet meer zo snel wakker van geluiden. Rond de zes maanden slapen baby's gemiddeld twee keer twee uur overdag en gedurende de hele nacht. Een baby die niet kan slapen en huilt, kunt u beter snel troosten. Hoe langer uw zoon of dochter ligt te huilen, hoe moeilijker hij of zij weer inslaapt.

Aai even over het hoofdje, praat zachtjes tegen uw kindje of neurie, zodat uw baby uw aanwezigheid voelt. Of pak de kleine even op en zing zachtjes voor hem of haar. Het eerste half jaar hoeft u echt niet bang te zijn dat u uw zoon of dochter op deze manier verwent. Juist door snel op het huilen te reageren, voelt uw baby zich veilig en geborgen en valt snel en rustig weer in slaap.

Met negen maanden slapen de meeste baby's nog steeds twee keer overdag. Dit stadium brengt veel veranderingen in hun leven. Uw kindje ontdekt nieuwe dingen, leert zitten en kruipen. De opwinding en frustratie die dit soms geeft, kan het slaap/waakritme beïnvloeden. Het kan bijvoorbeeld wat langer duren voor uw baby inslaapt.[PAGEBREAK]Structuur bij slaapproblemen
Het is erg vervelend - voor u en het kind - als uw baby niet goed slaapt. Uit een studie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht blijkt dat regelmaat, voorspelbaarheid en een rustige omgeving een positief effect hebben op huilbaby's.

  • Breng structuur aan in het dagritme van uw kind. Doe alle handelingen constant in dezelfde volgorde: slapen, voeden, knuffelen, alleen zijn in de box en weer slapen. Het advies is om uw baby direct te voeden nadat hij of zij wakker is geworden.
  • Plan per dag niet meer dan één uitstapje met uw baby. Als u bijvoorbeeld boodschappen heeft gedaan, ga dan dezelfde dag niet meer op visite of wandelen.
  • Vermijd te veel prikkels. Zet radio en tv niet te vaak aan, laat uw kind weinig in de wipstoel zitten en beperk bezoek op tijden waarop uw baby slaapt.
  • Speelgoed op batterijen kan - voorlopig - te druk zijn voor uw kind, net als een babygym of -trapeze.
  • Gun uw baby de rust om de wereld op zijn of haar eigen manier te ontdekken.

In slaap vallen
Als uw baby aan slaap toe is, geeft hij of zij signalen af. Uw kind gaat gapen, krijgt rode wangen of wordt juist bleek, wrijft in de oogjes, frummelt aan een oor, kijkt van u weg of gaat drukker gedrag vertonen. Op zo'n moment kunt u uw baby het beste wakker in zijn of haar bedje leggen. Zo leert uw baby zelf om in slaap te vallen.

Vijf tot twintig minuten jengelen of huilen voordat uw kindje in slaapt valt lijkt misschien veel, maar is normaal. Gun uw kind de tijd om zelf in slaap te vallen, dan slaapt hij of zij het beste en rust goed uit. Als uw kind in slaap wordt geholpen, schrikt uw baby vaak al snel wakker door zachte geluiden of kleine bewegingen.

Het advies van regelmaat, voorspelbaarheid en een zeer rustige omgeving kunt u van jongs af aan bij iedere baby toepassen. Als uw kindje toch slaapproblemen blijft houden en extreem vaak huilt, kunt u altijd terecht bij het consultatiebureau.

Auteur