vrijdag, 14 augustus 2020

Bewaartips voor koelkast en vriezer

Zo gebruik je ze optimaal

Door eten op de juiste manier te bewaren, houd je ze het langst goed. Maar hoe haal je het optimale uit je koelkast en vriezer?

Over het algemeen geldt: wat in de winkel in de koeling ligt, zet je thuis ook koel. Er zijn uitzonderingen zoals eieren: die horen in de koelkast.

Bewaartips voor je koelkast

  • Zet je koelkast op 4ºC.
  • Houd zoveel mogelijk dezelfde indeling aan, zodat je altijd weet waar je iets terug kunt vinden. Het is het overzichtelijkst om producten die het snelst op moeten vooraan te zetten.
  • Bewaar producten zoveel mogelijk in de originele verpakking. Is iets geopend, dek het dan goed af.
  • Restjes kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren na de dag van bereiding. Laat warme gerechten eerst goed afkoelen, voor je ze in de koelkast zet.
  • Producten die je gekoeld moet bewaren, zoals vleeswaren of salades, kun je na gebruik beter zo snel mogelijk weer terug in de koelkast zetten.
  • Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis.
  • Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Stop je eten in bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.

Bewaartips voor je vriezer

  • Als je een niet voorverpakt product invriest doe dat dan in een gesloten bakje of diepvrieszak en voorzie het van de naam en invriesdatum.
  • Je kunt de houdbaarheid van groenten verlengen door ze eerst kort te koken voordat je ze gaat invriezen.
  • Stop brood in de diepvries en haal er per dag uit wat je nodig hebt.

Hoelang houdbaar in de vriezer?
In de vriezer kunnen geen bacteriën groeien, als de temperatuur laag blijft. Wel kan de kwaliteit van producten wat achteruit gaan. De meeste producten kun je ongeveer 3 maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies.

Er zijn een aantal uitzonderingen:

  • Brood en slagroomgebak: 4 weken
  • Rauw vlees: 12 maanden
  • Geblancheerde groenten en zacht fruit: 12 maanden
  • IJs: 12 maanden
  • Magere vis (kabeljauw, schol, tonijn): 6 maanden

De ideale koelkast- en vriezerindeling

Hieronder zie je hoe je je koelkast en vriezer zo indeelt dat producten langer goed blijven. En je ziet hoe lang je geopende producten kunt bewaren.

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)

koelkast en vriezer indelen

Bron(nen):