Vegetariër, veganist of flexitariër?

Verschillende soorten vegetariërs

Getty Images

Sommige mensen eten geen vlees, maar wel vis of alleen gevogelte. Of allemaal niet. En dat is nog simpel. Je ziet ook extremere ‘vega-stijlen’. Sommige mensen eten bijvoorbeeld geen honing omdat de bijen daar zo hard voor moeten werken. Een overzicht van de verschillende varianten vega's.

Algemeen gezien eet een vegetariër geen voedsel dat uit dode dieren verkregen is. Zoals vis, vlees en gevogelte. Als je het heel strikt speelt eet je ook geen dierlijk stremsel (zit in kaas) en gelatine (verkregen uit botten en zit in onder andere pudding). Dat maakt het wel moeilijk in de supermarkt. Ook bevatten sommige E-nummers dierlijke bestanddelen.

Onder welke categorie vegetariër val jij?

Mensen die wel eieren eten maar geen zuivel gebruiken heten ‘ovo-vegetariërs’ en andersom (dus geen eieren en wel zuivel) noem je ‘lacto-vegetariers.’ Deze laatste vega-variant komt veel onder Hindoestanen voor.

Ovo-lacto-vegetariër

Om het helemaal ingewikkeld te maken heb je ook nog de ‘ovo-lacto-vegetariërs.’ Die eten zowel eieren als zuivel. Ik zie je denken: dat is dan toch een ‘gewone’ vegetariër? Ja, eigenlijk wel. Klinkt wel interessant: “ik ben ovo-lacto-vegetariër, kun je daar rekening mee houden als ik vrijdag kom eten?”

Pescotariër

Verder hebben we nog de pescotariërs. Die eten geen vlees maar wel vis, ei en zuivel. De pollotariër eet geen vlees en vis maar wel gevogelte, ei en zuivel. Niet altijd omdat ze het voor een vogel niet zielig vinden maar gezondheid kan ook een reden zijn.

Superstrenge veganisten

Veganisten (ook wel strikt-vegetariërs genoemd) eten niks afkomstig van dieren afkomt. Dus geen eieren en zuivel. Daar blijft het niet bij, ze gebruiken ook geen wol en leer. Je hebt ook superstrenge veganisten: de fruitariërs. Zij eten ook geen planten omdat die leven. Ze eten alleen delen van de plant die geoogst kunnen worden zonder de plant te doden. Dan eet je dus vruchten, noten en zaden. Maar geen wortels en aardappels want daarmee belemmer je dat de plant verder groeit.

Honing: verboden of niet?

“Honing mag niet, daar moeten de bijen veel te hard voor werken.” Dat is een argument van een veganist tegen honing eten. Een voorstander van honing: “Hard voor werken? Onzin. Het is de natuur van de bij om honing te maken.” Je hebt ook nog: “Je mag alleen biologische honing, die bijen worden niet bijgevoed met suikerwater in de winter.” Interessante discussie om iets vanzelfsprekends als honing.

Flexitariër?

De parttime-vegetariërs, oftewel de flexitariërs, eten minder vlees doordat ze lijnen, om gezondheidsredenen of omdat ze het niet nodig vinden om elke dag vlees te eten. Daar zijn er steeds meer van in Nederland. Het kan ook zijn dat ze het moeilijk vinden 100 procent vegetariër te zijn of ze willen minder verantwoordelijk zijn voor stimuleren van de bio-industrie.

Het moge duidelijk zijn dat ieder zijn eigen voor- en tegenargumenten heeft bij de vraag in hoeverre je wel of geen dierlijke bestanddelen eet. Je ziet dat mensen verschillende voorkeuren en gezondheidsredenen hebben en zich bij verschillende eet- en leefstijlen goed voelen. Geloofsovertuigingen zijn ook mogelijk, zo eten moslims geen varkensvlees. (hoe zullen we die variant noemen?) Een interessante discussie die hoog kan oplaaien. Help je de bio-industrie nu echt als je geen vis en vlees eet? De een zal zeggen: “Nee, helpt toch niet. Ik eet vlees.” Een ander zegt: “Ja, het begint bij jezelf, wie weet volgen er meer!”