Welke voeding is bewerkt en welke onbewerkt?

Voedingsmiddelen zijn ingedeeld in vier groepen

Vrouw bestudeert etiket van verpakking in de supermarkt
Getty Images

Bijna al ons voedsel heeft wel enige bewerking gehad. Bewerking zorgt ­ervoor dat voedsel veilig, langer houdbaar en betaalbaar is. De ­NOVA-classificatie onderscheidt op basis van de mate van bewerking vier categorieën voedingsmiddelen.

Groep 1: niet of nauwelijks bewerkte voedingsmiddelen

Voorbeelden zijn groenten, fruit, ­eieren, vlees en melk. Ze bevatten geen toegevoegde zouten, suikers of vetten.

Groep 2: bewerkte ingrediënten

Voorbeelden zijn zout, suiker, ­honing, plantaardige olie, boter en zetmeel, bewaard in potten of in de koelkast.

Groep 3: bewerkte levensmiddelen

Dit zijn vaak combinaties van producten en ingrediënten uit groep 1 en 2.
Voorbeelden zijn ingeblikte groenten en fruit, vis of peulvruchten­ in blik, gezouten en gesuikerde noten, gezouten en ­gerookt vlees, kaas, onverpakt vers brood, bier en wijn.  

Groep 4: ultrabewerkte levensmiddelen

Bevatten vaak ingrediënten die je niet in het keukenkastje hebt staan, zoals soja-eiwit, gemodificeerd zetmeel en gehydrogeneerd vet. Tot deze categorie behoren ­bijvoor­­beeld fabrieksbrood, margarine, frisdrank, samengestelde vlees­producten, koek, gebak, snoep, chocolade, chips en diepvriespizza.


 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine