Patiënt soms niet behandeld door zorgplafond

Kies de juiste zorgverzekering om dit te voorkomen

Getty Images

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert consumenten te letten op zogenaamde zorgplafonds bij het kiezen van een zorgverzekeraar.

De Zorgautoriteit waarschuwt verzekerden naar aanleiding van de situatie bij het Rotterdamse Ikazia ziekenhuis. Eind juni bleek dat sommige VGZ-verzekerden niet meer terecht konden in het dit ziekenhuis voor een behandeling. Ook bij andere ziekenhuizen en verzekeraars waren er problemen, omdat het ‘zorgplafond’ bijna bereikt was.

Wat is een zorgplafond?

Een zorgplafond, ook wel omzetplafond genoemd, is een bepaald maximum aan behandelingen dat een zorgaanbieder mag uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld een ziekenhuis, psycholoog of zelfstandige behandelkliniek zijn. Gaat de zorgaanbieder over het plafond heen? Dan krijgt die voor geleverde zorg over deze grens geen vergoeding meer van de zorgverzekeraar. Zorgplafonds ontstaan niet zomaar. Zorgverzekeraars en aanbieders onderhandelen aan het begin van het jaar welke ze zorg ze verwachten te verlenen en wat ze daarvoor betaald krijgen. Maar soms blijken die afspraken niet te kloppen en is het afgesproken budget niet toereikend. Dat blijkt meestal aan het eind van het jaar. Zo kan het gebeuren dat sommige ziekenhuizen de deur sluiten voor sommige patienten die een polis hebben bij een verzekeraar die de scherp heeft onderhandeld en 'te zuinig' zorg heeft ingekocht.
TV programma KASSA besteedde hier onlangs aandacht aan.

Auteur 
  • Webredactie