6 feiten over het HPV-virus

Ook jongens kunnen een HPV-vaccinatie halen

Groep tieners op een bankje
Getty Images

In het jaar dat kinderen 10 jaar worden ontvangen ze een uitnodiging voor een HPV-vaccinatie. Meisjes al sinds 2010 en sinds 2022 kunnen ook jongens een prik halen. Lang niet iedereen haalt deze ook. Terwijl de kans op besmetting met het HPV-virus groot is. Zes feiten.

Beschermd tegen zes soorten kanker

Met het HPV-vaccin ben je beschermd tegen zes soorten kanker: baarmoederhalskanker, kanker aan de mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. De vaccinatie beschermt tegen de twee gevaarlijkste typen HPV. Uit onderzoek is gebleken dat twee prikken voldoende zijn om je langdurig te beschermen tegen infecties door de typen 16 en 18.

Ook jongens kunnen een prik halen

In Nederland krijgen meisjes de HPV-vaccinatie al meer dan 10 jaar. Maar niet alleen meisjes ook jongens kunnen besmet raken met het virus en verschillende vormen van kanker krijgen. Sinds vorig jaar kunnen daarom ook jongens een prik halen. Het beschermt ze tegen HPV, waardoor ze later een veel kleinere kans hebben op kanker door HPV.

Ook als je altijd condooms gebruikt, kun je besmet raken met HPV

De kans is wel kleiner en condooms kunnen veel besmettingen voorkomen, maar ook als je een condoom gebruikt kun je besmet raken. Het virus zit in en rond de vagina, en op en rond de penis. Tijdens de seks kan het virus bijvoorbeeld ook aan de handen of in de mond terechtkomen waardoor.

Het vaccin is veilig

Meer dan een miljoen meisjes en jongens in Nederland zijn volledig gevaccineerd tegen HPV. Er zijn geen blijvende bijwerkingen bekend. Na het halen van de prik kan de plek tijdelijk pijnlijk zijn. Dit is binnen een paar dagen over.

Je kunt de prik ook op latere leeftijd nog halen

Heb je om de een of andere reden het HPV-vaccin nog niet gehaald en wil je de prik alsnog? Dat kan. Jongeren tussen de 10 en 18 jaar krijgen daar automatisch een uitnodiging voor. In 2023 zijn dat jongeren die geboren zijn in 2011, 2010, 2007 en 2005.

Daarnaast is er een inhaalcampagne voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en nog niet eerder is gevaccineerd, kan gratis een vaccinatie halen. Deze groep ontvangt ook een uitnodiging in de brievenbus en kan vervolgens online een afspraak maken op hpvafspraak.nl. Alleen in 2023 is deze nog gratis.

Vaccinatie heeft ook nog nut als je al seks hebt gehad

Het vaccin werkt het best als je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Maar dat wil niet zeggen dat het geen zin meer heeft om de prik te halen als je al seks hebt gehad. Het kan zo zijn dat je nog niet besmet bent met het virus.

 

 

Auteur 
Bron 
  • rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/HPV
  • RIVM