HPV-inenting in het kort

Wat is HPV en hoe voorkom je het?

Getty Images

HPV is de afkorting voor humaan papillomavirus. Je hebt grote kans om dit virus op te lopen. Acht op de tien mensen raken besmet met HPV. De meeste varianten van het virus zijn niet gevaarlijk. Toch veroorzaken twee gevaarlijke varianten maar liefst 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Tegen die twee kun je je laten inenten.

Baarmoederhalskanker is een verschrikkelijke ziekte die jaarlijks bij zo'n 800 vrouwen wordt ontdekt. Elk jaar gaan er 200 à 250 vrouwen in Nederland aan dood.

HPV-vaccin

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus, een seksueel overdraagbaar virus. Gelukkig kun je jezelf beschermen - voor je aan seks begint - door een inenting met het HPV-vaccin. Je krijgt twee prikken. Om het vaccin zo goed mogelijk te laten werken, zit er zes maanden tussen de twee prikken. Ook wanneer je al seks hebt gehad, heeft vaccineren zin. Het kan best dat je dan nog niet met het virus besmet bent

Je krijgt de prikken in je bovenarm. Naderhand krijg je daar waarschijnlijk spierpijn, die soms wel een week kan duren. Sommige meisjes klagen ook over buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. Dat kan binnen 24 uur na de prikken best wat met de inenting te maken hebben.

Beter beschermd

De prik beschermt je tegen twee HPV-varianten. Helemaal zeker dat je geen baarmoederhalskanker krijgt ben je niet, omdat er soms andere varianten in het spel kunnen zijn. Maar je bent wel veel beter beschermd.

Je krijgt de prikken via een GGD bij jou in de buurt. In overleg met je school kun je er waarschijnlijk vrij voor krijgen. Via de post ontvang je een uitnodiging voor de gratis inenting.

Auteur 
Bron 
  • RIVM