Meer mensen ziek door besmet eten

norovirus
Getty Images

Vorig jaar werden meer mensen ziek door besmet voedsel. Dit blijkt uit een recent rapport van de Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het norovirus blijkt de belangrijkste boosdoener te zijn.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de GGD ging het in totaal om 666 voedselgerelateerde uitbraken in 2017, waarbij 2995 mensen ziek werden.

Minder uitbraken in 2016 en 2015

In 2016 zijn er door het RIVM 594 uitbraken met 2731 zieken geregistreerd, terwijl in 2015 er nog 'slechts' 416 gevallen waren met daarbij 1815 zieke mensen. Er is sprake van een infectie-uitbraak wanneer twee of meer mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel. 

Norovirus

Net als in voorgaande jaren blijkt het norovirus de belangrijkste veroorzaker te zijn. Daarnaast zijn de bacteriën salmonella en campylobacter ook vaak boosdoeners. Tjitte Mastenbroek, woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meldt dat deze bacteriën vooral in onverhitte producten zitten, zoals vlees, vleeswaren en groenten. 

Het RIVM denkt dat in 2017 in werkelijkheid zelfs nog meer mensen ziek waren. Niet ieder ziek persoon gaat namelijk naar de huisarts, of doet een melding bij de NVWA. Volgens Mastenbroek van het NVWA is het voedsel in Nederland in het algemeen wel veilig. 

Bron 
  • RIVM
  • ad.nl