Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 22 september 2017

Werkt de 5-secondenregel?

Vraag en antwoord

Goede vraag! In deze rubriek gaat GezondheidsNet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Werkt de 5-secondenregel?

Het is een bekende regel: als je iets op de grond laat vallen, dan kun je het nog eten als je het binnen 5 seconden opraapt. In die korte tijd zouden bacteriën namelijk niet de kans krijgen zich op het voedsel te nestelen. Maar is dat ook echt zo?

De afgelopen jaren is er veel onderzoek naar het fenomeen gedaan. Zo onderwierp onder andere microbioloog Ronald Cutler van de London University deze regel aan een test. In zijn experiment liet hij achtereenvolgens een stuk pizza, een appel en een geroosterde boterham met boter op een bevuilde vloer vallen. Het voedsel werd opgeraapt na 0, 5 en 10 seconden. Daarna onderzocht hij het op de aanwezigheid van bacteriën. Op alle producten bleken evenveel bacteriën te zitten.

Bacteriën

Onderzoekers van Aston University kwamen in een soortgelijk onderzoek tot dezelfde conclusie. Zij keken voor hun onderzoek naar de aanwezigheid van twee veelvoorkomende bacteriën, de E.coli en de Staphylococcus aureus. Ze onderzochten de overdracht van deze bacteriën van verschillende soorten vloeren naar verschillende soorten voedsel na 3 tot 30 seconden contact.

Tijd bleek een belangrijke rol te spelen. Want hoe langer iets op de vloer lag, hoe meer bacteriën op het voedsel. Maar zelfs in een fractie zaten er al bacteriën op. Ook het type vloer waarop je het eten laat vallen, bleek van invloed. Voedsel dat op een gladde vloer had gelegen, zoals tegels of laminaat, bevatte meer bacteriën dan voedsel dat van vloerbedekking werd opgeraapt.

Ziek

Dat er bacteriën op het voedsel zitten, wil overigens niet zeggen dat je er ziek van zult worden als je het opeet. Bacteriën zitten namelijk overal op. Denk bijvoorbeeld aan het vaatdoekje op het aanrecht in de keuken. Maar ook je smartphone en tandenborstel zitten boordevol bacteriën. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je eten dat op de grond is gevallen maar beter weggooien.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron(nen):

  • WebMD

Reactie toevoegen

7 Comments

Door Bertie (niet gecontroleerd) op vr, 09/15/2017 - 13:41

Tegenwoordig zijn er toch overal tegen ingeënt.

Door Jeanette (niet gecontroleerd) op do, 09/14/2017 - 15:00

Als je smetvrees hebt wel; anders is ook je eigen vlier onzichtbaar 'bah'!

Door Anje (niet gecontroleerd) op do, 09/14/2017 - 11:46

Als het gewoon thuis op je eigen vloer valt, is er geen gevaar, denk ik. Eten weggooien moet je zoveel mogelijk vermijden!

Door connie (niet gecontroleerd) op di, 09/15/2015 - 14:51

Inderdaad trees, helemaal mee eens, als je alle bacterien vermijd, bouw je geen weerstand op. Laatst is bewezen dat boerderijstof van beesten stallen enz. goed is voor ons imuunsysteem.Ook de nieuwste immunotherapie tegen oa allergien en kanker dienen dit pricipe toe. Mijn dochter at regelmatig zand uit de zandbak, een wormenkuurtje had ik altijd wel liggen haha.

Door INGRID (niet gecontroleerd) op di, 09/15/2015 - 12:09

Mijn regel ís als ik met mijn kleinkids op stap ben. Oma raapt t binnen enkele sec op en eet het.. De kids mogen dat niet doen. Nooit!

Door Veerle (niet gecontroleerd) op di, 09/15/2015 - 08:55

Mijn regel is als geen pluizen, haren of zand op komt, dan eet ik het nog op :-) Er zijn wel enkele plaatsen waar ik sowieso niet "van de grond" wil eten zoals een openbare ruimte waar het stinkt.

Door Tess (niet gecontroleerd) op di, 09/15/2015 - 07:53

Kan onderzoeksgeld niet beter gebruikt worden? Natuurlijk zitten overal bacteriën op, dat weten we al lang. Als we elk contact daarmee vermijden hebben we op den duur helemaal geen weerstand meer.