woensdag, 16 juni 2021

'Betere stemming bij diabetes door vitamine D'

Vitamine D lijkt de stemming en bloeddruk van vrouwen met diabetes type 2 te verbeteren. Dit geldt vooral voor vrouwen die ook last hebben van depressieve klachten. 

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Loyola University Chicago na een pilotstudie. De wetenschappers presenteerden de resultaten van hun studie op de 73e wetenschappelijke sessie van de American Diabetes Association. 

"Vitamine D-supplementen zijn mogelijke een gemakkelijke en kosteneffectieve behandelvorm, met minimale bijwerkingen”, aldus onderzoeker Sue M. Penckofer. “Grotere onderzoeker zijn nodig om te bevestigen of vitamine D echt een positieve impact heeft op depressie en risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij vrouwen met diabetes type 2."

Onderzoek
De pilotstudie betrof 46 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar, diabetes en vitamine D-tekort. Na zes maanden supplementen slikken was het vitamine D-niveau weer normaal. Daarbij waren zowel de stemming als de bloeddruk van de vrouwen aanzienlijk verbeterd. 

Penckofer is nu bezig met een onderzoek onder 180 vrouwen met diabetes. Bij dit nieuwe onderzoek maakt ze gebruik van een controlegroep. 

Bron(nen):