10 trainingsvormen op een rij

Van personal training tot pilates

Getty Images

Fitnesstrends komen en gaan en het is bijna onmogelijk om het allemaal bij te houden. Daarom zet fitness- en bewegingsexpert Marjon van Oers de populairste vormen van trainen voor je op een rijtje.

1. Personal training

Personal training is allang niet meer alleen weggelegd voor beroemdheden. De personal trainer is inmiddels niet meer weg te denken uit de fitnessclub. De komende jaren zal ook de personal trainer die aan huis komt in populariteit toenemen.

Drie belangrijke redenen voor personal training zijn: motivatie, advies en ondersteuning. Met een personal trainer bereik je niet alleen je doelen, je bereikt ze ook een stuk sneller.

2. Krachttraining

Dit is een trend aan het worden voor zowel mannen als vrouwen. Steeds vaker wordt krachttranig verwerkt in verschillende trainingsvormen. Voorheen zag je misschien alleen de bodybuilder die met gewichten in de weer was.

Vandaag de dag zie je dat iedereen om allerlei redenen aan krachttraining doet. Steeds meer vrouwen doen het om simpelweg hun lichaam te vormen en de stofwisseling te verhogen.

Veel ouderen gebruiken krachttraining om hun spieren en mobiliteit te behouden. Ook de meeste fysiotherapeuten integreren krachttraining tegenwoordig in het revalidatieprogramma.

3. Core-training

Bij deze trend gaat het om de kracht en conditie van de spieren die de rug en buik stabiliseren. Bij core-training wordt gebruikgemaakt van ballen, planken en rollers. Het daagt de spieren van de bekkenbodem, heupen, rug en buik uit. Deze spieren zijn allemaal nodig om de wervelkolom te ondersteunen.

4. Functionele fitness

Bij functionele training wordt krachttraining gecombineerd met balans, coördinatie en uithoudingsvermogen, om de activiteiten van alledag beter uit te kunnen voeren. Kortom, functionele fitness is geen training om je spieren op te pompen, maar om je levenskwaliteit mee te verbeteren.

5. Kinderen en fitness

Het is niet vreemd dat er steeds meer fitnessprogramma's voor kinderen worden ontwikkeld. Fitnessprofessionals zien het groeiende aantal kinderen met overgewicht en haken hierop in. Fitnesstraining voor kinderen zal in de toekomst een essentieel onderdeel van de opvoeding worden om zo alvast een basis te leggen voor een gezonde toekomst.

6. Speciale fitnessprogramma's voor ouderen

Deze trend voorziet in de behoefte van het toenemende aantal ouderen. Ouderen hebben voldoende tijd om te trainen.

Speciale fitnessprogramma's stellen gepensioneerden in staat de activiteiten van alledag te blijven uitvoeren. Hoe actiever de ouderen bezig zijn met fitness, hoe meer plezier ze ook kunnen blijven beleven in het dagelijks leven en met andere sportieve activiteiten, zoals golf en wandelen.

7. Stabiliteit ballen

'Stability balls' zijn geschikt om verschillende oefeningen mee te doen. Vooral het trainen van de buikspieren is met deze bal extra effectief. De bal wordt al veel gebruikt bij fysiotherapie en zie je ook steeds meer bij balans- en krachttrainingen.

8. Balanstraining

Activiteiten die de balans verbeteren komen steeds meer in trek, zoals tai chi, yoga en pilates. En ook de oefenballen en rollers zie je in steeds meer vormen verschijnen.

Balanstrainingen verbeteren de balans en stabiliteit. Deze vorm van trainen is belangrijk voor ouderen, maar ook voor sportspecifieke training en als buikspiertraining.

9. Technische fitness

Van iPods tot Cardio Cinema en Wii Fit, er zijn steeds meer interactieve videospelletjes met fitnesstrainingen komen. Het grote voordeel is dat ze vooral voor jongeren trainen leuk en toegankelijk maken.

10. Pilates

Pilates is een vorm van trainen die de kern van het lichaam uitdaagt, zoals de buik, bekkenbodem, rug en heupspieren, terwijl het hele lichaam gebruikt wordt. Ook wordt door pilates de flexibiliteit en de houding verbeterd.

De oefeningen worden nu nog meestal liggend op een mat uitgevoerd. In de komende jaren zal er steeds meer gebruikgemaakt gaan worden van speciale pilatesmachines.

Algemene tendens

De algemene tendens in de komende tijd zal liggen op: meer voor minder geld. Omdat we het steeds drukker hebben, zullen we in de toekomst ook in minder tijd meer effect willen bereiken. Dat betekent dat we kiezen voor effectieve work-outs, waarbij je verschillende voordelen uit een training kunt halen.

Auteur