woensdag, 17 augustus 2022

'Actieve gepensioneerden leven zes jaar langer'

BAARN - Een actieve en gezonde leefstijl na je zeventigste verhoogt de levensverwachting met een aantal jaren. Dat suggereert een Zweedse studie.

Wetenschappers van het Zweedse Karolinska Instituut analyseerden de leefstijl van 1810 mensen boven de 75 jaar. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd op de website van British Medical Journal.

Uit het onderzoek bleek dat mannen met de gezondste leefstijl zes jaar langer leefden, vrouwen hadden vijf extra jaren. Volgens de experts is het dus nooit te laat om te beginnen met goed voor jezelf te zorgen.

Ongezonde leefstijl
Te weinig beweging, overgewicht, roken en veel alcohol drinken zijn slecht voor de gezondheid en verkorten de levensverwachting.

De onderzoekers wisten niet hoe groot het effect zou zijn na de 75, dus volgden ze een groep mensen gedurende 18 jaar. Zo ontdekten ze dat rokers een jaar eerder stierven. Mensen die altijd rookten, maar stopten op middelbare leeftijd leefden bijna net zo lang als degenen die nooit hadden gerookt.

Zwemmen, wandelen en gymnastiek deed de levensverwachting stijgen met zo'n twee jaar. Mensen met een rijk sociaal leven leefden een half jaar langer dan mensen zonder sociaal leven. Zelfs een gezonde leefstijl na de 85 jaar deed de levensverwachting met 4 jaar stijgen.

Bron(nen):