Atleten kunnen beter met pijn omgaan

Getty Images

BAARN - Verstuikingen, een verrekte spier en ernstigere blessures zijn haast onvermijdelijk als je fanatiek sport. Hoe kunnen atleten toch presteren terwijl ze pijn hebben? Nieuw onderzoek bevestigt dat zij een hogere pijngrens hebben dan bankzitters en mensen die alleen in het weekend sporten.

Wetenschappers van de Universiteit van Heidelberg bestudeerden de resultaten van vijftien onderzoeken. Ze vergeleken de pijndrempel en pijngrens van atleten en mensen die niet fanatiek sporten. De pijndrempel is het punt waarop je pijn begint te ervaren als reactie op bijvoorbeeld warmte of druk. De pijngrens is het maximum aan pijn dat iemand aankan.

​Type sport
De pijndrempel bleek bij beide groepen ongeveer gelijk te zijn, maar atleten hadden een hogere pijngrens dan volwassenen die gemiddeld actief zijn. Hoeveel pijn ze konden hebben hing bovendien af van de sport die ze beoefenden. Competitiesporters, zoals voetballers, konden over het algemeen beter tegen pijn dan duursporters.

​Endorfine
Waarom atleten beter met pijn kunnen omgaan, is niet onderzocht. Als je beweegt, maak je het 'gelukshormoon' endorfine aan. Mogelijk verlicht dat pijn.

​Motivatie
Volgens pijnonderzoeker Allan Basbaum van de University of California zijn atleten bovendien zo gemotiveerd dat ze pijnsignalen liever negeren. "De meeste sporters vragen zich niet af of het pijn doen, maar met hoeveel pijn ze toch nog door kunnen gaan", zegt Basbaum. Degenen die het best tegen pijn kunnen, hebben de grootste kans atleet te worden.

Bron 
  • WebMD