woensdag, 17 augustus 2022

Betere teamgenoot motiveert bij sporten

BAARN - Geen motivatie om te sporten? Je een beetje minderwaardig voelen is misschien wel de oplossing. Uit onderzoek van Kansas State University blijkt dat proefpersonen langer fietsen als ze denken dat een teamgenoot beter presteert.

In het eerste deel van het onderzoek fietsten vrouwelijke studenten zes keer op een hometrainer in een laboratorium. Ze moesten zo lang fietsen als ze konden. Gemiddeld was dat 10 minuten.

​Virtuele tegenstander
Vervolgens kwamen ze terug voor een nieuwe sessie, maar werd er verteld dat er in een ander lab ook mensen aan het fietsen waren. Deze mensen waren zichtbaar op een scherm, waarop eigenlijk steeds hetzelfde filmpje vertoond werd. Ook hoorden de proefpersonen dat de andere fietsers in het eerste deel van het onderzoek 40 procent langer hadden gefietst.

"We creeërden de indruk dat de virtuele partner net wat beter was dan de proefpersonen. In deze groep fietsten de deelnemers gemiddeld 9 minuten langer dan toen ze alleen fietsten", zegt onderzoeker Brandon Irwin.

​Team
In een ander experiment werd de proefpersonen verteld dat ze in een team fietsten. De teamscore zou de score zijn van degene die het eerste stopte. De proefpersonen dachten dat ze in het vorige experiment minder lang hadden gefietst dan hun teamgenoot. Dat zorgde ervoor dat ze in een team twee minuten langer doorfietsten. Hoe langer ze in een team fietsten, hoe langer ze het volhielden.

Volgens Irwin wilden de deelnemers hun teamgenoot niet teleurstellen. Een teamgenoot die net zo goed of iets beter is, motiveert lang niet zo goed als een teamgenoot die veel beter is. Uit het onderzoek blijkt dat een partner die ongeveer 40 procent beter is optimaal is voor je motivatie.

Bron(nen):