Flowie stimuleert ouderen te bewegen

Getty Images

DELFT - Een stappenteller gekoppeld aan een vrolijke bloem stimuleert en motiveert ouderen om meer te bewegen. De 'virtuele coach' is ontwikkeld door de Delfste student Iñaki Merino Albaina.

Het systeem, voorlopig Flowie genaamd, bestaat uit een stappenteller die iedere ochtend wordt vastgemaakt aan de enkel. De teller stuurt zijn informatie automatisch en draadloos naar een mini-computer in huis, iedere keer als hij zich binnen 20 meter van die computer bevindt. Die laat vervolgens op een apart scherm, met de vorm van een fotolijstje, de resultaten van de stappenteller zien aan de gebruiker.

Na overleg met ouderen is gekozen voor een getekende bloem. Als iemand genoeg heeft bewogen, is de bloem vrolijk. Naarmate er minder is bewogen, ziet de bloem er verdrietiger uit. De bloem houdt zich op de achtergrond als alles goed gaat, maar trekt de aandacht als de oudere een duwtje in de rug nodig heeft.

Ouderen kunnen zo op een eenvoudige manier zien of ze die dag genoeg gelopen hebben. Albaina heeft voor zijn afstudeerproject gekeken naar hoe je ouderen kunt stimuleren om meer te bewegen. In de uiteindelijke versie van Flowie zal een fysiotherapeut op afstand iemand in de gaten kunnen houden.

 

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • TU Delft