zaterdag, 2 juli 2022

Gamen als sport

Experts aan het woord

Sporten is belangrijk. Maar wat als je kind niet wil sporten? Of als je er zelf geen zin in hebt? Kan een computerspel fitness vervangen? Binnenkort opent in Nederland een fitnesscentrum waar sport, computerspellen en technologie gecombineerd worden met als doel kinderen meer te laten bewegen.

Manueel therapeut Michel Roovers: "In ieder geval is iets beter dan niets."
"Als je kijkt naar een 'gewoon' computerspelletje waarbij je statisch achter het scherm zit, dan is de Wii een positief alternatief. Je leert op een andere manier met een computer omgaan, omdat het in ieder geval meer armbeweging vraagt. Maar de aard van die bewegingen is beperkt. Je gebruikt voornamelijk je armen en dan nog zijn het maar kleine bewegingen."

"Zou je het uitbreiden met bijvoorbeeld dansmatten, dan worden de bewegingen veel gevarieerder. Dat zou wel weer leuk zijn en in ieder geval goed om kinderen meer in beweging te krijgen. Vooral ook omdat die dansmatten met muziek zijn, dat spreekt toch aan. Daar gaan we in onze praktijk in de toekomst wel iets mee doen, omdat je er ook leert coördinerend te bewegen."

"Maar al met al denk ik dat computers niet opwegen tegen daadwerkelijk sporten, en voor kinderen komt daarbij dat ze ook lekker buiten moeten spelen. Niet alleen om te bewegen, maar omdat je door sport en buitenspelen meer sociale contacten hebt."

"Als therapeut zie ik niet echt een toepassing voor het gebruik van bijvoorbeeld een Wii. Daarvoor zijn de mogelijkheden te beperkt. Ik kan hoogstens zeggen dat een spelcomputer als de Wii voor heel inactieve mensen en mensen met ernstig overgewicht wel een reden kan zijn om meer te bewegen. Je kunt het lekker thuis doen en niemand ziet je. Ten opzichte van het alternatief - niet bewegen - denk ik dat alles dat aanzet tot meer lichaamsbeweging, beter is dan niets."
Fysiotherapie Oranjewijk Barendrecht

Hoogleraar Theoretische Neuropsychologie Jaap Murre: "Oefening baart kunst."
"Het is een tricky vraag of een spelcomputer om je brein te trainen ook echt effectief is. In principe is het antwoord 'ja', maar het brein is gecompliceerd. Je kunt bijvoorbeeld allerlei dingen leren om te rekenen. Toch kun je, als je leert staartdelen, niet automatisch ook worteltrekken. Leren gaat niet moeiteloos, je moet er altijd dingen voor doen. Maar je brein is zeker trainbaar en er zijn allerlei technieken om te leren en het geheugen behoorlijk te verbeteren."

"Wat mensen vaak doen, is dingen memorabel maken; een rijtje onthouden en herhalen. Dat is een techniek waardoor je hersens afstompen. 'Dat kennen we al', denken ze. De ezelsbruggetjes is een ander trucje. Nadeel is dat die trucjes door anderen verzonnen zijn. Het is dus zaak om creatief te zijn. Breek een woord op. Neem bijvoorbeeld 'GezondheidsNet'. Het eerste dat in je opkomt, is jouw associatie, en dus goed. Bij mij is het een gezonde spin in een gezond net. En zo zijn er nog meer methoden om je hersens te trainen."

"Dat is ook nodig, want je kunt wel denken dat je alles dan maar opschrijft om niet te vergeten maar je moet steeds meer onthouden. Allerlei pincodes, wachtwoorden. Er wordt op een nieuwe manier beroep gedaan op ons geheugen. Zo'n breincomputer is leuk en kan daarbij helpen. Het is bewezen dat mensen die hun hersens blijven prikkelen minder snel Alzheimer ontwikkelen. Ook sporten heeft een positief effect op het geheugen, omdat je door te sporten een betere doorbloeding van je lichaam - en dus ook je hersens - krijgt."

"Ik denk dat als je af en toe op de Wii speelt, dat gewoon leuk is. Een spelcomputer vervangt nooit het echte sporten, daarvoor zijn de bewegingen te beperkt. Het kan wel helpen stress te verminderen en dat heeft weer effect op je hersens. Want te veel stress is slecht voor je geheugen."
www.memory.uva.nl

Manager wellnesscentrum Hans Kegel: "Sporten is beleven."
"Wat mensen van een sportschool vinden, wordt voor een groot deel bepaald door de uitstraling van een sportschool. Het oude imago van een sportschool is dat je in een grote zaal met allemaal apparaten één of twee keer per week een uurtje je gang kan gaan."

"Maar sporten is meer dan dat. Sporten is een beleving, een inspanning die wordt gevolgd door ontspanning. En dat doe je in een omgeving die meer biedt dan alleen een fitnessruimte. Je kiest dan bewust voor een levensstijl waarin wellness centraal staat door middel van gezonde voeding, voldoende beweging en een juiste balans tussen inspanning en ontspanning."

"In ons nieuwe wellnesscentrum hebben we een ruimte ingericht met twee golfsimulatoren met verschillende virtuele golfbanen en twee Golfachiever systemen voor swinganalyse. Dat is een unieke beleving, het is een toegevoegde waarde."

"Om kinderen plezier te laten krijgen in sporten, moet het leuk en uitdagend voor ze zijn. Daarom ontwikkelden we een speciaal programma voor kinderen van zes tot twaalf jaar. In dit programma van drie maanden, maken ze kennis met allerlei grondvormen van het bewegen, zoals lopen, springen, jongleren, gooien en balanceren, vertaald naar sport en fun."

"We willen inspelen op de wensen van de klant zowel nu als in de toekomst. Wij zijn niet negatief ten opzichte van een computer zoals de Wii, omdat het nog altijd beter is dan niets doen. Het spelelement in beweging is belangrijk en de Wii kan een opstap zijn voor kinderen om daadwerkelijk te gaan sporten in een wellnesscentrum. Daar trainen de kinderen onder begeleiding van een trainer of coach. Zij motiveren de kinderen en zorgen ervoor dat de oefeningen goed worden uitgevoerd en dat de kinderen verantwoord bewegen, want dat missen ze vaak bij de Wii."
www.wellnesselande.nl

Trefwoorden: