Het FODMAP-arme dieet voor prikkelbare darm syndroom

Advertorial

Verminder diarree, constipatie en winderigheid

Schär
Schär

Heb je last van een prikkelbare darm (PDS)? Het FODMAP-arme dieet kan een effectieve manier zijn om symptomen zoals constipatie, diarree, winderigheid en buikpijn te verminderen.

Prikkelbare darm syndroom, ook wel bekend als PDS of Irritable Bowel Syndrome (IBS) in het Engels, is een veelvoorkomende functionele darmaandoening die een breed scala aan symptomen met zich mee kan brengen. Naast winderigheid, constipatie, diarree en buikpijn, kunnen mensen met PDS ook last hebben van vermoeidheid, maag- en slokdarmklachten, en zelfs emotionele symptomen zoals depressie en hoofdpijn. De diagnose wordt gesteld door een (huis)arts aan de hand van specifieke criteria, soms ondersteund door ontlastings- en bloedonderzoek.

Wat zijn FODMAPs?

FODMAP staat voor fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Deze koolhydraten zijn moeilijker af te breken in ons lichaam. In de dunne darm trekken ze extra water aan en in de dikke darm worden ze gefermenteerd door bacteriën, wat kan leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree.
Een gezonde spijsvertering zorgt ervoor dat voedingsstoffen worden opgenomen en restproducten worden uitgescheiden. Bij mensen met PDS verloopt dit proces verstoord door de moeilijk afbreekbare FODMAPs.

Het FODMAP-arme dieet

Het FODMAP-arme dieet is een dieetplan dat vaak wordt aanbevolen als behandeling voor PDS. Dit dieet moet echter altijd onder begeleiding van een erkend diëtist worden gevolgd, omdat het inhoudt dat bepaalde FODMAPs tijdelijk uit het dieet worden geschrapt. Het doel is om te ontdekken welke FODMAPs specifiek jouw symptomen verergeren, zodat je je dieet hierop kunt aanpassen.

Het dieet bestaat uit drie fasen:

  • Vermijden: tijdens de eerste fase vermijd je alle FODMAPs gedurende 4-8 weken om symptoomverlichting te bereiken.
  • Herintroduceren: vervolgens herintroduceer je langzaam producten met verschillende FODMAPs om te achterhalen welke je goed verdraagt en welke klachten veroorzaken.
  • Personaliseren: op basis van deze tests personaliseer je je dieet door alleen de FODMAPs te vermijden die jouw klachten veroorzaken.

Onderzoek en certificering

De Monash Universiteit in Australië heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar FODMAPs en hun relatie tot PDS. Zij hebben het FODMAP-arme dieet ontwikkeld en een certificeringsprogramma opgesteld om producten te identificeren die geschikt zijn voor dit dieet.

Schär biedt een breed assortiment FODMAP-arme producten die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen met PDS. Elk product is gecertificeerd door de Monash Universiteit als FODMAP-arm, wat betekent dat ze veilig zijn om te consumeren binnen het kader van het FODMAP-arme dieet. Wil je meer weten over geschikte producten binnen het FODMAP-arme dieet? Bezoek de website voor meer informatie.

Meer informatie over FODMAP-arme producten >>