Hartfilmpje bij sporters niet zinvol

Getty Images

UTRECHT - Het screenen van sporters ter voorkoming van een plotselinge hartstilstand lijkt weinig zinvol. Dit is gebleken uit het promotieonderzoek van arts-onderzoeker Margriet de Beus aan de Universiteit Utrecht.

In verschillende studies laat De Beus zien dat het maken van een hartfilmpje bij sporters niet zinvol is om hartaandoeningen op te sporen.

Het screenen van sporters met behulp van dit hartfilmpje leidt tot veel fout-positieve uitkomsten. Bovendien is een normaal hartfilmpje geen garantie op het niet krijgen van een hartaandoening in de toekomst.

De Beus wil sporters adviseren hun trainingsschema aan te passen als zij kampen met vermoeidheid en griepachtige klachten. Haar onderzoek laat namelijk zien dat vermoeidheid en griepachtige klachten sterke risicofactoren zijn voor plotselinge hartproblemen.

Ook laat het promotieonderzoek zien dat de overlevingskansen van patiënten die getroffen worden door een hartstilstand tijdens lichamelijke activiteit beter is dan die van patiënten die een hartstilstand ondergaan die niet gerelateerd is aan lichamelijke activiteit.

Auteur 
  • Maaike van der Westen
Bron 
  • UMC Utrecht