Hitte speelt 80-plussers parten tijdens Vierdaagse

Getty Images

Tachtigplussers die de Nijmeegse Vierdaagse lopen zijn goed voorbereid. Toch viel een kwart uit in de eerste drie dagen. De hitte in combinatie met een verminderde dorstprikkel speelt hierbij waarschijnlijk een grote rol.

Dit blijkt uit de eerste, voorlopige onderzoeksresultaten van inspanningsfysioloog Maria Hopman van het UMC St Radboud.

In totaal gingen 245 tachtigplussers van start in de 97ste Nijmeegse Vierdaagse. Vijftig van hen deden mee aan het Vierdaagseonderzoek van Hopman.
 
Mindere dorstprikkelUit de eerste resultaten blijkt dat de groep tachtigplussers gemiddeld voor de 20ste keer aan de Vierdaagse deelneemt. Zij hebben daarvoor 1000 – 1500 km getraind, velen wandelen dagelijks een uur of meer. Hopman: "Ondanks deze uitstekende voorbereidingen zien we toch dat een kwart van de 245 gestarte deelnemers na drie dagen is uitgevallen. De verklaring hiervoor is waarschijnlijk het warme weer. Ouderen transpireren minder en ze hebben ook een minder goede dorstprikkel. Beide aspecten maken wandelen in de hitte lastiger. De eerste resultaten bevestigen dit. De ouderen drinken te weinig en hun temperatuur ligt tijdens het wandelen wat hoger dan bij de jongere wandelaars."
 
Van de onderzochte 80-plussers geeft 30 procent zichzelf een rapportcijfer 9 of hoger voor de gezondheid. 45 procent geeft zichzelf een rapportcijfer 9 of hoger voor de kwaliteit van leven.

GeheimHet gemiddelde rapportcijfer voor gezondheid en kwaliteit van leven van alle Vierdaagselopers is respectievelijk een 7,9 en 8,1. Van de 80-plussers heeft 30 procent in het afgelopen jaar geen huisarts bezocht en 50 procent heeft geen specialist gezien. Het geheim van vitaal oud worden lijkt vooral samen te hangen met veel bewegen en blijven bewegen.

VierdaagseonderzoekMaria Hopman van het UMC St Radboud deed onderzoek naar het geheim van de gezonde 'Walking Golden Oldies' en naar de vraag welke rol genen en gedrag spelen bij succesvolle veroudering. In het Vierdaagse gezondheidsonderzoek keken de onderzoekers zowel naar de rol van de leefstijl als de invloed van de genen op gezond ouder worden. Om de genetische factoren te ontrafelen, zijn ook kinderen en kleinkinderen van de 80-plussers onderzocht.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Radboudumc