maandag, 15 augustus 2022

Je figuur: een appel of een peer?

Oefeningen voor jouw lijf

Welk figuur heb jij? Sla je vet op rond je middel of juist op je buik? Met deze oefeningen, die speciaal bij jouw lijf passen, zit je straks helemaal lekker in je vel.

Het appeltje

Zijn je benen mooi slank maar hangt er een vetrolletje over je spijkerbroek heen? Dan is de buik het probleemgebied en is je lichaam het type 'appel'.

Een 'hangbuikje' is onder meer te corrigeren door de buikspieren te trainen. Sterke buikspieren zorgen bovendien voor een goede lichaamshouding en minder rugklachten.

Oefeningen voor de appel:

  • Laat dure en ingewikkelde apparaten achterwege en houd het bij de zogenaamde crunch-oefening. Dit is een simpele maar effectieve oefening om je buikspieren te trainen.
  • Ga op je rug liggen met je handen achter je hoofd. Om het voor jezelf wat comfortabeler te maken, kun je op een matje gaan liggen. Trek je benen op tot ze een hoek van ongeveer 90 graden met je lichaam maken. 
  • Beweeg dan je bovenlichaam - hoofd en schouders - omhoog en weer omlaag door je buikspieren aan te spannen. Houd je blik tijdens het maken van deze bewegingen gericht op één punt en concentreer je op je buikspieren. Let erop dat je je bovenlichaam niet tilt of meetrekt met je hoofd en schouders. 
  • Elke dag 4 x 12 herhalingen is voldoende om een strakke buik te krijgen én te houden. Bouw het rustig op en stop niet wanneer je eenmaal een strak buikje hebt. De buikspieren zijn snel getraind, maar dit is ook weer erg snel afgebouwd.
  • Met een gecombineerde buikspieroefening train je je boven- en onderbuikspieren. Ga op je rug liggen, met je benen gebogen. Plaats je handen achter je hoofd met je ellebogen wijd. Breng je schouders van de grond en ga terug naar beneden. Breng afwisselend de linker- en rechterelleboog naar je rechter- en linkerknie. Doe de oefening 10 x en rust 30 seconden tussen de oefeningen.
  • Ook overdag, als je bijvoorbeeld zittend werk verricht, is het aan te bevelen om de buikspieren aan te spannen en niet onderuitgezakt te zitten/hangen op de stoel. Af en toe lopen en de trap nemen in plaats van de lift is ook prima voor de buikspieren.

Het peertje

Heb je wel een mooie platte buik, maar zijn je billen en dijen aan de volle kant? Als 'peer' verdient dit gebied extra aandacht. Mocht je beneden de taille graag wat slanker willen zijn, dan kun je het beste oefeningen nemen waarbij je je benen zoveel mogelijk beweegt, zoals bij fietsen. Hierdoor verbrand je het vet op de juiste plaats.

Helaas is het vet in dit gebied behoorlijk hardnekkig, dus je moet er wel hard voor trainen. De meeste oefeningen nemen een hoop tijd in beslag en dát is juist meestal net iets wat je niet hebt. Met onderstaande oefeningen ben je ongeveer een kwartier per dag kwijt, maar langzaam wordt tóch alles strakker en soepeler.

Oefeningen voor de peer:

  • Ga op je zij liggen en zorg ervoor dat je schouders, heupen en tenen mooi op één lijn liggen. Belangrijk is dat je rug recht blijft. Til je been omhoog en laat deze weer zakken. Bouw het aantal keren langzaam op. Begin bijvoorbeeld met 12 x per dag en bouw dit op naar 20 x. Wissel dan van been. Houd je aandacht ook op je voeten. Trek je tenen steeds een beetje naar je toe en strek ze niet van je af.
  • Ga op je rug liggen en steun met je ellebogen op de vloer. Zet je voeten plat op de grond, zodat je benen gebogen zijn. Strek je rechterbeen en hef hem 20 x op. Wissel vervolgens van been. Bouw dit ook weer langzaam op. Je voelt vanzelf wanneer je te veel probeert te doen.