donderdag, 22 april 2021

Nederlanders bewegen twee keer zoveel als de gemiddelde Europeaan

In geen enkel land van de Europese Unie wordt zoveel bewogen als in Nederland. Wekelijks fietst, wandelt, tuiniert of zwemt maar liefst 80 procent van de Nederlanders, tegenover 44 procent gemiddeld in de EU. Dat blijkt uit het rapport ‘Eurobarometer – sport en fysieke activiteit’ van de Europese Commissie, meldt Trouw.

Bij 28.000 Europeanen van vijftien jaar en ouder werd in 2017 onderzocht hoe regelmatig zij bewegen. De onderzoekers keken naar recreatief bewegen en niet naar intensief sporten. Ruim 1.000 Nederlanders deden mee aan het onderzoek.

Verenigingsleven

Hoogleraar psychofysiologie Eco de Geus van de Vrije Universiteit in Amsterdam stelt in de krant dat de goede infrastructuur een belangrijke verklaring is voor de grote beweegdrang. Het grote aantal goede fiets- en voetpaden in Nederland maakt het mogelijk om veel te wandelen en te fietsen. Daarnaast speelt het verenigingsleven volgens Geus een rol. Nergens in Europa zijn zoveel mensen aangesloten bij een sportvereniging. In Nederland is 27 procent lid van een sportvereniging, terwijl dit in Europa gemiddeld 12 procent is.

Verder blijkt dat Nederlanders vooral bewegen voor hun plezier. Fitter worden, het verbeteren van de gezondheid en ontspanning zijn andere motieven om meer te bewegen. De belangrijkste reden dat mensen dit niet doen is vanwege gebrek aan tijd. Evenals ziekte en geen motivatie.

Sporten

Wat betreft sporten staat Nederland ook hoog in de ranglijst. 56 procent van de Nederlanders sport wekelijks, tegenover 40 procent gemiddeld in Europa. Zweden, Denemarken en Finland doen het op dit vlak nog beter.

Bron(nen):