'Net zo veel doden door inactiviteit als roken'

Getty Images

BAARN - Ongeveer een op de tien doden wereldwijd is te wijten aan een gebrek aan beweging. Dat zijn jaarlijks ongeveer 5,3 miljoen doden, bijna net zoveel als het aantal als gevolg van obesitas en roken.

Tot die conclusie komt een team van 33 onderzoekers van allerlei onderzoekscentra over de hele wereld. In het tijdschrift Lancet waarschuwen zij dat mensen zich bewust moeten worden van de gevaren van inactiviteit. De nadruk ligt nu steeds op de voordelen van bewegen. Ook dienen overheden bewegen gemakkelijker, toegankelijker en veiliger te maken.

BewegenVolwassenen zouden minimaal 150 minuten per week moeten bewegen met een gematigde intensiteit. Vijf keer per week een half uurtje snelwandelen is al voldoende. Vooral met de Olympische spelen in het verschiet willen de onderzoekers de nadruk weer even leggen op het bewegen.

"Veel mensen zullen naar de atleten kijken, maar diezelfde mensen blijven inactief", vertelt Pedro Hallal, een van de hoofdonderzoekers. "Bewegen moet wereldwijd toegankelijker worden. Op die manier kunnen we de ziektelast verkleinen."

RokenOf bewegen daadwerkelijk net zo slecht als roken is, daar plaatsen sommige wetenschappers hun twijfels bij. Roken en inactiviteit zijn verantwoordelijk voor evenveel doden, maar wereldwijd zijn er veel minder mensen die roken dan inactief zijn. Voor het individu zou roken dan ook steeds ongezonder zijn.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • BBC