maandag, 10 augustus 2020

Revalideren na een gebroken schouder

Drie weken geleden ben ik met mijn mountainbike gevallen. Sindsdien heb ik problemen met mijn schouder, een spier heeft een stuk bot losgetrokken. Wat kan ik doen om goed te revalideren?
G. Klomp

Frank Mulder, fysiotherapeut

Als mensen spreken over een gebroken schouder dan kan het gaan om het sleutelbeen, de bovenarm, het schouderblad of het schouderdak. Dit zijn een aantal botten waaruit de schouder bestaat. Fracturen of breuken van het schoudergewricht komen vrij frequent voor, ongeveer 4 tot 5 procent van alle breuken.

Omdat je niet aangeeft welk bot er gebroken is, kan ik je moeilijk precieze oefeningen geven om te doen na herstel van de breuk. Ook geef je niet aan of de breuk geopereerd is of dat je alleen maar een mitella moest dragen. Soms wordt er al besloten om te gaan oefenen vlak na de breuk, soms pas na herstel van de breuk. Hierover moet je praten met je specialist.

In ieder geval duurt de revalidatie van een breuk van de schouder vrij lang. Je moet rekening houden met een periode van 3 maanden voor een kleine breuk, tot minimaal 6 maanden voor meer ernstige breuken. Het uiteindelijke resultaat zal niet alleen afhangen van de behandeling en de revalidatie, maar ook van de leeftijd, de levensstijl (roken, alcohol, …), de sterkte van het bot en je algemene gezondheidstoestand.

De fysiotherapeut zal voornamelijk oefeningen gaan geven om de kracht en bewegelijkheid van de schouder in zijn geheel terug te brengen. Overleg met je eigen fysiotherapeut welke oefeningen je het best kan doen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.