woensdag, 17 augustus 2022

Scholen doen weinig tegen overgewicht

Het aanbod van voeding en beweging op middelbare scholen is vaak onder de maat. Veel voedsel dat scholieren op school kunnen kopen, is te calorierijk. Dit blijkt uit een landelijke enquête over de preventie van overgewicht op middelbare scholen in Nederland.

De enquête werd ingevuld door ruim 500 scholen. Bijna 90 procent van de scholen heeft een kantine en/of frisdrankautomaat en iets meer dan 75 procent heeft een snoepautomaat. De directie heeft hier vaak wel invloed op, maar lijkt er niets mee te doen.

Slechts één op de drie scholen geeft naast de reguliere lessen aandacht aan het thema overgewicht. Bij 13 procent van de scholen bestaan richtlijnen voor 'signalering, advisering en hulpverlening' voor kinderen met overgewicht. Veel scholen geven wel aan in de toekomst meer aandacht aan het probleem te besteden. Gezien de toename van overgewicht is het van belang dat deze voornemens ook waargemaakt worden.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ), in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Bron: RIVM

Bron(nen):