woensdag, 17 augustus 2022

Verband tussen sporten en miskraam

Vrouwen die hard sporten tijdens de eerste maanden van hun zwangerschap, hebben meer dan drie keer zoveel kans op een miskraam dan vrouwen die dit niet doen. Dit blijkt uit interviews met meer dan 90.000 vrouwen in Denemarken.

Activiteiten zoals joggen, tennis en andere balsporten blijken de gevaarlijkste sporten te zijn. Dit komt waarschijnlijk door de schokken die het lichaam te verduren krijg. Meer dan zeven uur sporten per week is ook gevaarlijk, ongeacht welke sport beoefend wordt.

De vrouwen in het langlopende onderzoek werd gevraagd welke activiteiten ze deden en hoeveel tijd ze eraan besteedden. Daarna werd gekeken wie van deze vrouwen een miskraam had. Hieruit bleek dat bepaalde sporten in de eerste maanden van de zwangerschap het beste niet beoefend kunnen worden. Vanaf 18 weken zwangerschap is er echter geen verband meer tussen sporten en de kans op een miskraam.

De onderzoekers menen dat er nog geen officiële nieuwe regels opgesteld hoeven worden. Er is namelijk eveneens aangetoond dat sporten ook positieve effecten kan hebben.

Bron(nen):