woensdag, 10 augustus 2022

Botox remt overactieve blaas

BAARN - Een injectie met botox in de blaasspier werkt net zo goed tegen een overactieve blaas als medicatie. Dat blijkt uit een onderzoek van Duke University Medical Center.

Een overactieve blaas zorgt voor een oncontroleerbare aandrang, die kan leiden tot ongewenst urineverlies. Medicatie kan deze symptomen verlichten door de blaasspieren te laten ontspannen. In dit onderzoek werd bij 250 vrouwen getest of botox net zo goed werkt. Een deel van de vrouwen werd behandeld met botox en een ander gedeelte kreeg de gebruikelijke pillen. 

​Minder incontinentie Een eenmalige botox-injectie in de blaas bleek net zo goed te werken tegen een overactieve blaas als dagelijks medicijnen innemen. In beide groepen nam bij 70 procent van de deelnemers het aantal keren urineverlies af van vijf naar drie keer per dag. Van de vrouwen die botox kregen, meldden er twee keer zoveel dat ze helemaal geen last meer hadden van incontinentie dan bij de medicatiegebruikers.   

​Tijdelijk effect Net als bij rimpels is het effect van botox op de blaasspier tijdelijk. Na negen maanden tot een jaar is er een nieuwe injectie nodig om de blaasproblemen te verminderen.

De resutltaten van het onderzoek verschenen in het New England Journal of Medicine.

Bron(nen):
  • WebMD