vrijdag, 7 augustus 2020

Caloriearm dieet houdt hersenen jong

BAARN - Italiaanse onderzoekers hebben ontdekt dat te veel eten leidt tot veroudering van de hersenen. Een lage inname van calorieën lijkt de hersenen juist jong te houden.

Het molecuul CREB1 speelt hier een belangrijke rol in. CREB1 wordt geactiveerd in de hersenen van muizen als zij op een caloriearm dieet worden gezet. Het molecuul is onder andere betrokken bij de veroudering en het functioneren van de hersenen.

Overgewicht
Het caloriearme dieet, 70 procent van de normale inname, bleek ook al in eerdere onderzoeken het leven te verlengen. De muizen in deze onderzoeken kregen geen overgewicht en ontwikkelde geen diabetes. Daarnaast functioneerde zij cognitief beter, hadden ze een beter geheugen en waren minder agressief. Ook ontwikkelde deze muizen geen Alzheimer.

Overgewicht is slecht voor de hersenen: het vertraagt de hersenen, zorgt voor vroege veroudering en maakt onze hersenen vatbaarder voor allerlei ziekten. Waarom een caloriearm dieet de hersenen jonger hield was nog niet bekend. Met de ontdekking van de rol van CREB1 is daar nu verandering ingekomen.

Geneesmiddel
"We hopen dat we een manier kunnen vinden om CREB1 te activeren, bijvoorbeeld door een nieuw geneesmiddel. Op die manier kunnen mensen hun hersenen jong houden zonder een streng dieet.", vertelt hoofdonderzoeker Giovambattista Pani van de Catholic University of Sacred Heart in Rome.

Bron(nen):