woensdag, 19 januari 2022

Mijn kind heeft een lichaamsgeur?

Onze dochter is acht jaar oud en heeft al lichaamsgeur door zweten. Is dit normaal op die leeftijd?
Mevr. ten Klooster

Herman van Tinteren, kinderarts

Het zou kunnen dat je dochter wat vroeger in de puberteit komt dan de meeste meisjes. Over het algemeen raken Nederlandse meisjes vanaf ongeveer hun tiende, elfde jaar in de puberteit. Maar wanneer een meisje al bij acht jaar begint, is dat ook nog normaal. Dit kun je herkennen aan het begin van borstvorming. Waarschijnlijk is dat hier niet het geval, je noemt het in elk geval niet in de vraag.

Meestal krijgt zweet pas een geur in de puberteit. Maar bij sommige kinderen gebeurt dat echter al wat eerder, zonder dat ze al in de puberteit zijn. Kort gezegd is het dus iets dat gewoon kan voorkomen zonder dat men zich daarover ongerust te hoeft te maken.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.