Facelift

Getty Images

Een facelift vermindert de zichtbare ouderdomsverschijnselen. De huid van het gezicht wordt weer strak gemaakt.

Een faceliftoperatie, of rhytidectomie, wordt toegepast om de zichtbare gevolgen van het ouder worden in het gezicht te verminderen, zoals uitgezakte wangen, diepe plooien van de neushoeken naar de mondhoeken, halskwabben of uitgezakte huid bij de kaaklijn en slap weefsel rond de kin en de nek.

Tijdens een faceliftoperatie wordt meestal een insnijding (incisie) gemaakt vanaf de haarlijn ter hoogte van de slapen, via de natuurlijke plooi voor en achter het oor naar het achterhoofd. Dan wordt de huid losgemaakt van de onderliggende spieren en weefsels.

Nadat de huid is opgelicht, worden overtollig huid- en vetweefsel verwijderd en kan dieper liggend weefsel worden verstrakt of verplaatst. Zo nodig kunnen extra incisies worden gemaakt voor het verwijderen van vet uit en het herstructeren van onderliggende weefsels in de hals, oogleden en wenkbrauwlijn.

Na een herstelperiode slinken de zwellingen en verdwijnen de blauwe plekken. Om de littekens aan het gezicht te onttrekken kan een andere haarstijl worden toegepast en make-up worden gebruikt. Deze operatie kan verschillende complicaties met zich meebrengen, die vóór de operatie met de dokter moeten worden besproken.

Auteur