5 vragen over... darmkanker

Beantwoord door de 'poepdokter'

Getty Images

Jaarlijks wordt er bij zo’n 15.000 mensen darmkanker geconstateerd, zo blijkt uit cijfers van de Maag Lever Darm stichting. We stellen poepdokter, darmtherapeut en voedingsdeskundige Nienke Tode-Gottenbos vijf vragen over darmkanker, bloed in de ontlasting en de perfecte drol.

1. Wat zijn veelvoorkomende symptomen van darmkanker?

“Verschillende symptomen kunnen wijzen op darmkanker. Bloed bij de ontlasting is een van de belangrijkste. Bij darmklachten die al heel lang aanwezig zijn, zoals dunne ontlasting of juist verstopping, is het ook belangrijk om na te gaan waar ze vandaan komen. Daarnaast kunnen plotselinge veranderingen, onverklaarbare buikpijn en een continu wisselende ontlasting symptomen zijn.

Deze klachten hoeven niet automatisch te wijzen op darmkanker, maar bij langdurige darmklachten waar niets aan gedaan wordt, stijgt het risico op nare aandoeningen wel - en de kwaliteit van leven wordt lager.”

2. Wie lopen er extra risico?

“Het is bewezen dat mensen die boven de vijftig zijn, de meeste kans hebben op darmkanker. Maar ook als het in de familie zit, of als je al heel lang darmklachten hebt, loop je meer risico.

Mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar krijgen elke twee jaar een oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek voor darmkanker. Ik denk dat het altijd goed is om hieraan mee te doen, omdat ook zonder symptomen darmkanker zich kan ontwikkelen. Maar als je nog geen 55 jaar bent en wel met klachten loopt, is het evenzeer belangrijk om onderzoek te laten doen.”

3. Wanneer moet je aan de bel trekken?

“Bij alles waar je je zorgen over maakt. Bloed in de ontlasting is altijd een reden om naar de huisarts te gaan. Bloed kan zowel donker- als helderrood zijn. Helderrood bloed kan wijzen op aambeien, maar ook op endeldarmkanker. Als je ontlasting ineens heel donker wordt, kan het zijn dat er oud bloed in zit. Dit komt van hogerop uit de darmen.

Bij plotselinge veranderingen die plaatsvinden, of als je ineens heel moe wordt, minder eetlust hebt en daarbij last krijgt van rommelende darmen dat aan blijft houden, is het eveneens belangrijk om langs de huisarts te gaan. Natuurlijk is iedereen wel eens ziek, maar als het langer duurt dan een week, zul je echt actie moeten ondernemen.

Voor veel mensen is het moeilijk om over poep te praten. Ik denk dat het belangrijk is om, zeker als je je zorgen maakt, je erover uit te spreken. Als je je afvraagt of iets normaal is, kun je dat op het internet opzoeken. Je kunt het ook vragen aan iemand die je vertrouwt. Er is aangetoond dat stellen die met elkaar over hun ontlasting praten, de gelukkigste stellen zijn. Realiseer je ook dat een huisarts of darmfloratherapeut nergens meer van opkijkt. Zet je over je angst heen, want het gaat wel over je gezondheid.”

4. Hoe kun je deze klachten voorkomen?

“Voeding, beweging en een optimale darmflora zijn de basis voor een goede gezondheid. We weten dat het eten van vezels het risico op darmkanker verlaagt. Veel mensen denken echter bij vezels gelijk aan volkorenbrood, maar eigenlijk zou je meer aan groenten en fruit moeten denken. Daar zitten veel interessantere vezels in voor je darmen. Als je altijd darmklachten hebt, is de voeding vaak een (mede)oorzaak. Eet je gezond en heb je toch klachten, dan zou het zo kunnen zijn dat je ergens overgevoelig voor bent.

Ook je leefstijl is belangrijk. Zorg dat je voldoende beweegt en je spieren gebruikt, vooral je buik- en rugspieren. Je darmen hebben de ruimte nodig om hun werk te doen, maar als je hele slappe buikspieren hebt, ontstaat er weer te veel ruimte.

Voorkom klachten door zorgvuldig met je darmen om te gaan. Laat je niet naar huis sturen met: ‘leer er maar mee leven.’ Er is altijd een oorzaak voor je klachten. Het is alleen de kunst om te vinden waar die oorzaak zit.

In mijn boeken schrijf ik veel over hoe je het milieu in je darmen goed houdt en hoe je voor je darmflora kunt zorgen. Er staan ook oefeningen in voor beweging en ontspanning en recepten waarmee je niet alleen jezelf, maar ook je darmflora te eten geeft.”

5. Hoe ziet de perfecte drol eruit?

“Op het internet staan er tientallen afbeeldingen van de Bristol stoelgangschaal, waarmee jij je eigen ontlasting kunt vergelijken. Van de zeven types, is type 1 verstopping en type 7 is dunne ontlasting tot diarree. Wat je eigenlijk hoort te hebben, is type 3 of 4. Dit wil zeggen: een mooi gevormd worstje, die je het liefst regelmatig uitpoept.

Een of twee keer per dag, of misschien wel een keer in de twee dagen is voldoende, maar niet vijf keer per dag of eenmaal per vijf dagen. Je hoort ook geen halve rol toiletpapier nodig te hebben om je billen schoon te maken en het hoort al helemaal geen pijn te doen. Als je altijd last hebt van buikpijn of een opgeblazen gevoel, is dat een teken dat er iets niet goed gaat tijdens de spijsvertering. Het is moeilijk om gelijk te zeggen wat er precies aan de hand is, maar daar kun je heel goed laboratoriumonderzoek op uit laten voeren.”

Nienke Tode-Gottenbos blogt als De Groene Vrouw over voeding, darmflora en leefstijl. Als darmfloratherapeut en voedingskundige heeft ze kennis en jarenlange ervaring opgebouwd in de behandeling van darmklachten. 'De poepdokter - Gezond van mond tot kont' en 'De poepdokter - Bakt ze Bruin' zijn door haar geschreven.

Auteur