zaterdag, 15 mei 2021

Darmonderzoek kan door getrainde verpleger

GRONINGEN - Verpleegkundigen kunnen net zo goed getraind worden in het uitvoeren van dikke darmonderzoek als maag-, darm- en leverartsen. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Bij het dikke darmonderzoek, de zogenaamde coloscopie, wordt een lange slang met een cameraatje via de anus in de dikke darm gebracht. Via deze slang kunnen, indien nodig, weefselhapjes worden genomen voor nader onderzoek.

Wachtlijst
Normaal wordt zo'n onderzoek gedaan door een mdl-arts. In heel Nederland is er een tekort aan maag-, darm- en leverartsen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar dikke darmonderzoek toe. Patiënten komen hierdoor op een wachtlijst.

Om de wachttijden korter te maken, wordt de coloscopie in verschillende ziekenhuizen gedelegeerd aan een verpleegkundige die zich bekwaamd heeft in het coloscopisch onderzoek.

Onderzoek
Het UMCG is in 2006 gestart met een vergelijkend onderzoek waarbij twee endoscopie-verpleegkundigen en een arts werden getraind. Ook werd bijgehouden hoeveel tijd ieder onderzoek kostte, of alle eventuele afwijkingen werden gevonden en hoe de patiënten het onderzoek hadden ervaren.

Na vergelijking bleken de resultaten van de arts en de verpleegkundigen gelijk. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Gastrointestinal Endoscopy.

Trefwoorden:
Bron(nen):