Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 23 juni 2017

Het darmonderzoek: colonoscopie

De behandeling van begin tot eind

Voor veel patiënten is een colonoscopie een onprettig vooruitzicht. Maar wanneer er iets mis is met de darmen, is het soms de enige manier om achter de oorzaak te komen...

Colonoscopie is een medisch onderzoek naar de endeldarm, de binnenbekleding van de dikke darm of de dunne darm. Dit gebeurt met behulp van de colonoscoop: een flexibele slang waarmee de maag-darm-leverarts of internist kan rondkijken in de organen. Zij gebruiken colonoscopie om een aantal klachten te onderzoeken, zoals stoelgangproblemen, anale bloedingen en aanhoudende buikpijn.

Lege darmen

Colonoscopie kan alleen plaatsvinden wanneer de darmen van de patiënt leeg zijn. Het is daarom erg belangrijk dat je nuchter op de polikliniek verschijnt.

Vaak krijg je laxeermiddelen die je thuis of op de polikliniek moet innemen. Voor de zekerheid kan in het ziekenhuis nog een darmspoeling plaatsvinden, zodat de darmen echt leeg zijn. Het is noodzakelijk dat de arts op de hoogte is van eventuele medicijnen die je gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk verkeerd mengen met de darmspoeling.

De patiënt gaat op zijn linkerzij op de operatietafel liggen en trekt zijn knieën op. Deze positie is de meest gemakkelijke om de colonoscoop via de anus het lichaam in te brengen.

Veel mensen vinden dit onderdeel van het onderzoek onprettig. Af en toe is het pijnlijk. Om die reden krijgt de patiënt een pijnstiller of kalmeringsmiddel toegediend. Een slaapmiddel is ook een mogelijkheid, die vooral bij kinderen wordt toegepast. Als je ontspannen bent, is het darmonderzoek over het algemeen goed te doen.

Als de colonoscoop eenmaal in de endeldarm is gebracht, kan de arts hem gemakkelijk verder sturen. Hij perst wat lucht door de slang, om de darmwand beter te kunnen zien. Dit kan als vervelend worden ervaren, zeker wanneer er krampen optreden.

Om te voorkomen dat de darm te veel uitrekt, trekt de arts de slang steeds iets terug. Terwijl hij dit doet, controleert hij de wand op onregelmatigheden. Vaak brengt de arts de slang tot aan het begin van de dikke darm, maar soms vindt het onderzoek verder in het lichaam plaats.

Een kleine ingreep

Soms is rondkijken in de darmen voldoende. De arts kan vaststellen waar de klachten vandaan komen, of concluderen dat er niets vreemds is te zien. In deze gevallen duurt de colonoscopie ongeveer een half uur, afhankelijk van de lengte van de darmen.

Maar de arts kan tijdens de colonoscopie ook weefsel afnemen voor nader onderzoek. Dit heet biopsie. Ook kan hij kleine poliepen verwijderen. Hij doet dit door de poliepen af te binden en met een stroomstootje te verwijderen. De kleine bloeding die hierdoor kan ontstaan, is niet gevaarlijk.

Hoewel colonoscopie een veilig onderzoek is, kunnen in zeldzame gevallen complicaties optreden. Het gaat hierbij om scheurtjes of gaatjes in de darmwand. De kans op zo'n darmperforatie is groter wanneer de darm ontstoken is.

Ook neemt de kans toe als de arts met de colonoscoop een kleine ingreep doet. Perforatie veroorzaakt buikpijn en hoge koorts, met in het ergste geval ziekenhuisopname en een operatie als gevolg.

Sommige patiënten krijgen tijdens de colonoscopie ademhalings- of hartproblemen door het kalmeringsmiddel. De bloeddruk en ademhaling van de patiënt worden daarom goed in de gaten gehouden tijdens het onderzoek.

Colonoscopie is een betrekkelijk klein onderzoek. Wanneer er poliepen zijn verwijderd, kan de patiënt voor de zekerheid een dagje worden opgenomen. Meestel mag je echter dezelfde dag weer naar huis. Vaak - behalve bij biopsie - is de uitslag dan al bekend.

Je mag na het onderzoek niet deelnemen aan het verkeer, vanwege het kalmeringsmiddel dat nog in je bloed zit. Het is daarom verstandig iemand mee te nemen die je kan begeleiden.

Het kan gebeuren dat de patiënt een beetje nabloedt. Dat is heel normaal. Pas bij het verlies van grote hoeveelheden bloed, buikpijn of koorts moet je contact opnemen met de arts.

Reactie toevoegen

11 Comments

Door Christa (niet gecontroleerd) op do, 03/16/2017 - 03:25

Typisch geval van broodje aap verhaal..

Door mevr van oosten./ (niet gecontroleerd) op vr, 02/24/2017 - 13:09

ik had wel een scheurtje maar nu de onlasting wel dun is heb er ver geen last van .ik heb wel ontlastingtableten die helpen er ook en tableten voor darmen schoon te houden.ik eet veel vezelsprodukten dat helpt er ook bij.

Door H.Otto (niet gecontroleerd) op vr, 12/16/2016 - 13:56

Ik heb vorige week een onderzoek gehad. Maar niet door de arts.. Ik kon me niet verweren door dat kalmeringsmiddel wat erg sterk was.. had een gevoel of ik verlamd was.. dit werd mij gegeven door een verpleegkundige in bijzijn van een stagiere.. Ze vertelde tegen de stagiere dat zij dit nog nooit eerder had gedaan en dat zij het wel leuk vond om dit zelf een keer te doen. Daarbij moest de stagiere regelmatig op de gang kijken of de arts er aan kwam of iemand anders. Er werd geen lucht in de darm gespoten. Er werd geen infuus ingebracht.. ik kreeg geen plakkers op mijn lijf om mijn welzijn te controleren. Het werd in een piepklein kamertje gedaan waar net aan een bed in kon. De stagiere zei elke keer dat ze wat zag op de monitor.. maar de verpleegkundige zei.. ik doe er niks aan hoor.. want dat kan ik niet.. ik ga het ook niet vermelden op papier.. ik wil hier gewoon snel mee klaar zijn.. het is mijn laatste dag.. hier na ga ik lekker op vakantie en kom na mijn vakantie niet meer werken. Daarom dat ik dit doe. Als ze er achter komen en ze komen bij je.. dan doe je maar of je van niks af weet.. Voordat de dokter er achter komt wat ze mankeert zit ze boven op een wolkje en mag ze toekijken.. ik heb dit alles gemeld bij het ziekenhuis..maar ik kreeg het gevoel dat ze mij niet geloofde.. ik voel me erg ongemakkelijk.. ik heb erg veel last van mijn buik.. voor het onderzoek.. en na het onderzoek ook.. eigenlijk erger geworden.. vooral met de ontlasting... wat moet ik nu doen? Ik wil nog niet dood.. ik wil nog blijven leven.. ik wil nog niet dood..

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 12/11/2016 - 21:30

Ook ik heb twee dagen na de colonoscopie een nabloeding gehad. Een poliep die was weggehaald is gaan bloeden. Het ziekenhuis heeft mij 6 uur lang laten lopen hiermee. Totdat ik door het bloedverlies in shock raakte en op de intensive care terecht kwam en het levensbedreigend was. Ik heb maanden lang moeten herstellen van lichamelijke en geestelijke klachten.

Door Maaktnietuit (niet gecontroleerd) op do, 03/17/2016 - 14:41

Aan Nan, door welke arts en bij welk ziekenhuis is het fout gegaan? Het zou erg nuttige informatie zijn voor andere patiënten/lezers als patiënten medische missers/foutjes/ongewenstheden openlijk melden en door wie gedaan. Alleen zo kan er voor patiënten meer veiligheid komen, want als meer mensen over één en dezelfde arts klachten hebben, dan wil dat echt wel wat zeggen.

Door Nan (niet gecontroleerd) op wo, 06/24/2015 - 21:44

Door een gehaaste arts die de kijkoperatie uitvoerde en een stukje poliep had weggenomen en het niet goed had gerepareerd heb ik na 10 dagen een ernstige aderlijke bloeding gehad. Gelukkig voelde ik in de middag dat iets niet goed zat en ik ben zelf naar de eerste hulp gegaan en na 30 minuten lag ik op de Intensive Care. Pas na 6 uur heeft men de bloeding kunnen stoppen. Ik heb 3 dagen op de4 IC gelegen en heel heel veel bloed gekregen want mijn eigen bloed was weg. Dit is nu bijna 3 maanden geleden en ik heb erg veel geluk gehad. Het komt voor bij 1 op de 1000 patienten maar je zult het maar zijn want het is levensbedreigend.

Door J.L. (niet gecontroleerd) op vr, 01/02/2015 - 22:39

Afgelopen jaar (2014) twee onderzoeken gehad. Een sigmoidescopie welke zonder roesje werd uitgevoerd en een coloscopie met een roesje. De angst was groot na het lezen van allerlei verhalen, maar het viel me gelukkig erg mee. Het is vreemd (zeker het weghalen van biopten) maar goed te doen...de coloscopie werd enkel met roesje uitgevoerd omdat men ook ging proberen de dunne darm te bereiken. Ook hier niet heel veel last van gehad en in beide gevallen bleef het na de onderzoeken beperkt tot wat lichte kramp en lucht/gas verlies. Ik persoonlijk vond de voorbereidingen (moviprep) minder gezellig maar ook hier zijn de verhalen spannender gemaakt..het is niet lekker maar ja het blijft dan ook een soort van medicijn...allen die een onderzoek te wachten staat...succes....er zijn ergere dingen.

Door D.P GOEDHART (niet gecontroleerd) op ma, 12/22/2014 - 15:27

2 jaar geleden heb ik na een colonoscopie gehad met wat ze noemen een roesje.Hiermee was de behandeling pijnloos.Ik zag erg op tegen dit onderzoek maar met het roesje is het 100% meegevallen.Je moet er wel om vragen want niet altijd krijg je automatisch een roesje

Door herman steennis (niet gecontroleerd) op di, 05/06/2014 - 07:43

zou ik ze ook gewoon uit mogen dat vind ik prettiger en mag ik ze ook uit bij de internist op de poli tijdens onderzoek

Door tienke (niet gecontroleerd) op vr, 05/02/2014 - 21:33

Bij het onderzoek mag je je sokken aanhouden