zaterdag, 15 mei 2021

IZG: 'Zorg kankerpatiënten moet beter'

UTRECHT - De zorg voor kankerpatiënten in Nederland is niet in alle ziekenhuizen goed georganiseerd. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IZG) moeten artsen, radiotherapeuten, oncologen en ziekenhuisafdelingen beter met elkaar samenwerken bij de behandeling van kankerpatiënten.

Dit staat in het rapport 'Zorgketen voor kankerpatiënten moet verbeteren', dat de IGZ vandaag publiceert.

Regisseur
Ondanks de positieve inzet van de professionals is er op veel plaatsen geen sprake van behandeling van de kankerpatiënten door een team met één regisseur die overzicht heeft over de hele behandeling.

Er is dan onvoldoende onderling overleg, gebrekkige of ontbrekende informatieoverdracht en geen eenduidige communicatie met de patiënt. Hierdoor is de kwaliteit en veiligheid van de zorg voor de patiënt niet gegarandeerd.

Patiëntendossier
De IZG vindt dat er in de zorg voor elke kankerpatiënt één persoon moet zijn die als regisseur het overzicht heeft over het gehele behandelingstraject.
De patiënt moet in elke fase van zijn behandeling één persoon kunnen aanspreken. Wie dat is, moet in het patiëntendossier vermeld staan. Per patiënt moet er één actueel behandelplan zijn. Alle aspecten van de behandeling moeten terug te vinden zijn in één enkel patiëntendossier.

Trefwoorden: