Minder kanker bij vegetariërs

Getty Images

OXFORD - Engels onderzoek onder 52.700 mannen en vrouwen laat zien dat er minder kanker voorkomt bij mensen die geen vlees eten.

De onderzoekers van de University of Oxford volgden jarenlang mensen tussen de 20 en 89 jaar. Zij werden opgedeeld in een groep vegetariërs, viseters en vleeseters. Hieruit blijkt dat mensen die vis eten of vegetarisch zijn, over het algemeen minder vaak kanker ontwikkelden.

Vreemd genoeg komt onder vegetariërs wel vaker darmkanker voor dan bij mensen die vlees eten. Deze vorm van kanker hangt samen met het veelvuldig eten van rood vlees.

Gezonde leefstijl
Onderzoekers sluiten niet uit dat dit te maken heeft met de keuze van de proefpersonen. De vleesetende mensen in de onderzoeksgroep hebben net als de vegetariërs in het onderzoek een erg gezonde leefstijl.

Ze eten gematigd vlees en veel groente en fruit. Hierdoor zijn ze misschien niet zo goed te vergelijken met een gemiddelde vleeseter.

Omdat kanker ook samenhangt met andere leefstijlfactoren behalve voeding, is het volgens onderzoekers nodig om verder onderzoek te doen. De resultaten van dit onderzoek verschenen in de American Journal of Clinical Nutrition.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • BBC