Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Minder sterfte darmkanker door registratie

Sinds alle artsen op dezelfde manier bijhouden hoe ze patiënten met darmkanker behandelen, overlijden jaarlijks tachtig mensen minder aan de gevolgen van een operatie.

Dat blijkt uit gegevens van ruim 9000 patiënten van DICA, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen. Dat meldt Trouw maandag.

DICA zet zich in voor uniforme registratie van behandelingen. Het systeem werd vijf jaar geleden voor het eerst gebruikt bij mensen met kanker in de dikke darm of endeldarm. In 2009 overleed nog 4,5 procent van de geopereerden met een tumor in de dikke darm, vorig jaar was dat 2,6 procent.

Betere registratie

Bij de endeldarm daalde het sterfterisico van 2,4 naar 0,9 procent. Het aantal complicaties nam ook af, van 23 naar 13 procent. Of deze daling alleen is toe te schrijven aan een betere registratie, is onduidelijk. Inmiddels worden ook zestien andere behandelingen vergeleken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de aanpak van huidkanker en longchirurgie.

Bron(nen):

Reactie toevoegen