Milde griepepidemie in Nederland

Getty Images

UTRECHT - Nederland kampt met een milde griepepidemie. Per honderdduizend Nederlanders zijn er nu zeventig met griepachtige klachten. Dat meldt het Nivel.

De week daarvoor waren dit 86 mensen op de 100.000 inwoners. Bij twee weken meer dan 51 griepgevallen per honderdduizend inwoners wordt er gesproken van een griepepidemie.

Het Nivel spreekt van een milde epidemie. Griep is te herkennen aan snel stijgende koorts, hoofdpijn, fikse keelpijn, hoesten, spierpijn, en soms misselijkheid en diarree.

De griep komt in alle regio's van het land voor. De huisartsen zien vooral jonge kinderen tussen de 0 en 4 jaar met griepachtige klachten.

In 58 procent van de door de huisartsen ingestuurde en onderzochte neus- en keelmonsters werd griepvirus gevonden. Van deze grieppatiënten had 59 procent Mexicaanse griep en 41 procent de normale seizoensgriep.

Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat één van beide griepvirussen agressiever wordt en het aantal ernstige ziektegevallen is niet groter dan andere winters met een griepepidemie.

Huisarts
Soms kan griep leiden tot een longontsteking. Als de koorts langer aanhoudt dan drie, vier dagen en patiënten last krijgen van benauwdheid, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Auteur 
Bron 
  • Nivel