donderdag, 17 juni 2021

'Diabetes type 2 eenvoudig te voorkomen'

MAASTRICHT - Tienduizenden Nederlanders kunnen door een half uur per week extra beweging en gezonde voeding, voorkomen dat ze diabetes type 2 krijgen.

Dit is de conclusie van het onderzoek waarop Cheryl Roumen vrijdag 6 november promoveert aan de Universiteit Maastricht. Roumen onderzocht de effecten van SLIM leefstijlinterventie ter voorkoming van diabetes type 2.

Roumens promotie maakt deel uit van het zes jaar lopende SLIM-onderzoek van de Universiteit Maastricht. Het blijkt dat een half uur meer bewegen per week in combinatie met gezonde voeding leidt tot hoopgevende resultaten bij mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2.

Bij de deelnemers die persoonlijk begeleid werden, nam het risico op de ziekte met maar liefst 47 procent af ten opzichte van de controlegroep. De intensief begeleide groep kreeg persoonlijk advies over gezond eten en meer bewegen. Ook konden ze gratis gebruikmaken van een trainingsprogramma.

Vervolgonderzoek
Omdat niet alle deelnemers aan het onderzoek hun levensstijl na vier jaar blijvend hebben verbeterd, is inmiddels een vervolgstudie gestart. Daarin wordt bekeken waarom deelnemers voortijdig zijn afgehaakt. Ook kijken de onderzoekers of het gunstige effect op de bloedsuikerspiegel blijvend is nu het actieve deel van de SLIM-studie is afgerond.

Trefwoorden: