Diarexia en diaboulimia

Eetstoornissen gecombineerd met diabetes

Getty Images

Diabetes in combinatie met een eetstoornis, oftewel diarexia en diaboulimia. Mensen met een van deze ziektes kampen met diabetes en nemen bewust geen of heel weinig insuline. Hierdoor vallen ze af, maar het is levensgevaarlijk.

Door geen of weinig insuline in te spuiten voorkomen mensen met diarexia of diaboulimia dat suikers uit hun bloed worden gehaald om te worden omgezet in vet. Het gevolg is gewichtsverlies op korte termijn, maar grote gezondheidsproblemen op lange termijn.[ITEMADVERTORIAL]

Bij mensen met diabetes – in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd – kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed in stand houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies en maakt daarbij gebruik van het hormoon insuline. Het lichaam van mensen met diabetes maakt dit hormoon niet meer aan, of reageert er niet meer op. Als er te weinig insuline is, loopt de bloedsuikerspiegel te hoog op. Dat heeft allerlei kwaaltjes en serieuze aandoeningen tot gevolg. Van diarree tot erectieproblemen en van orgaanaandoeningen tot versnelde veroudering van de hersenen. De oplossing daarvoor: insuline injecteren.

Anorexia

Anorexia nervosa is een eetstoornis waarbij patiënten zó weinig eten dat ze extreem mager worden. Feitelijk is anorexia een psychische ziekte: patiënten zien in de spiegel alleen iemand die te dik is, ook al zijn ze in werkelijkheid vel over been. Het leidt tot een eetpatroon dat iemands leven volledig beheerst.

Boulimia

Boulimia nervosa is het zusje van anorexia. Alleen eten ze niet zo min mogelijk, maar kampen ze met eetaanvallen. Na zo'n eetaanval voelen boulimiapatiënten zich zo schuldig dat ze gaan braken of laxeermiddelen gebruiken om zo snel mogelijk van het voedsel af te komen.

In de praktijk komt het erop neer dat mensen met diarexia of diaboulimia bewust zo min mogelijk insuline spuiten. De suikers in hun lichaam verdwijnen dan met de urine en worden niet omgezet in vet. Daardoor worden ze niet dikker. Keiharde cijfers over aantallen patiënten ontbreken, op internet is er niet veel informatie te vinden en een organisatie als het Diabetes Fonds meldt er niets over. Het blijft dus gissen naar de aantallen mensen die een eetstoornis én diabetes hebben en dat misbruiken om op gewicht te blijven.

Gevolgen

Hoeveel patiënten er ook zijn, de gevolgen zijn er niet minder om. Een eetstoornis of diabetes heeft al flinke invloed op het lichaam, laat staan een combinatie van die twee. Het kan leiden tot:
 

  • Verslechtering van de diabetes
  • Dorst en vermoeidheid
  • Bewustzijnsverlies
  • Groeivertraging en het trager op gang komen van puberteit
  • Blindheid
  • Schade aan de nieren
  • Schade aan de zenuwen, zowel in het lichaam als het brein
  • Botontkalking
  • Aandoeningen aan hart en bloedvaten

Deze complicaties kunnen binnen enkele jaren optreden. Wie bijvoorbeeld op een leeftijd van 17 jaar begint met minder insuline te nemen, merkt de gevolgen daarvan vaak al voor zijn 25e. Omdat de behandeling van de eetstoornis vaak wordt bemoeilijkt door de diabetes (meer en beter eten ten opzichte van een strikt dieet) is het van levensbelang diarexia of diaboulimia zo vroeg mogelijk te ontdekken. Alleen dan kunnen de gevolgen op lange termijn beperkt worden gehouden.

Auteur 
Bron 
  • Diabetes Fonds