zaterdag, 15 augustus 2020

Driekwart wil leeftijdsgrens energiedrankjes

Ruim driekwart van de Nederlanders boven de 18 jaar wil een leeftijdsgrens op de verkoop van energiedranken. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope dat in opdracht van voedselwaakhond Foodwatch is uitgevoerd.

Uit het onderzoek komt naar voren dat van de ouders met thuiswonende kinderen 83 procent voor een leeftijdsgrens is, terwijl 15 procent hier neutraal tegenover staat en slechts 6 procent helemaal tegen een leeftijdsgrens is.

De uitkomst is een duidelijk signaal aan Albert Heijn en Jumbo. Zij weigeren tot nu toe om een leeftijdsgrens in te voeren zoals Aldi en Lidl eerder wel deden. Deze supermarkten verkopen alleen nog energiedrankjes aan kinderen boven de veertien jaar.

Jongeren bij de Eerste Hulp

Kinderartsen waarschuwden vorig jaar al voor de schadelijke effecten van energiedranken en het grote aantal jongeren dat bij de Eerste Hulp belandden. Ook zij zien graag een verbod op de verkoop van energiedrank aan jongeren onder de achttien jaar. Staatssecretaris Blokhuis steunt de leeftijdsgrens en beloofde hierover in gesprek te gaan met het bedrijfsleven binnen het kader van het preventieakkoord. 

Bron(nen):